Dolar Dipte, Altın Yükselişte

Euro/dolar paritesi 1.4134 ile Aralık sonundan beri en yüksek seviyesini görürken buna paralel TL dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Doların neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kaybettiğini belirten bankacılar, global piyasaların ve ABD verilerinin takip edilmeye devam edileceğini söylediler. Doların diğer bazı para birimlerinden oluşan sepet karşısındaki değişimini gösteren dolar endeksi ise 5 ayın en düşük seviyesi olan 79.421 seviyesine geriledi.

İç piyasalarda uzun pozisyonların ağırlıkta olduğunu hatırlatan yerli bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bizde herkes IMF tedirginliği ve benzeri gelişmelerle uzun pozisyon almıştı. Yani çok fazla aşağı gidemediğimiz için piyasa uzun pozisyondaydı. Euro/dolar dün akşamki gibi uzun süredir görmediği seviyeleri görünce bu pozisyonları bozuldu. Dolar/TL'de 1.5335'lere kadar gevşedik ama bu seviyelerden pek de fazla işlem geçmedi. Şimdi dataları izlemeye devam edeceğiz. Dolar/TL'de aşağıda 1.5330, ve eğer olur ise yukarıda 1.55'i aralık olarak düşünebiliriz" dedi.

Londra'dan bir işlemci, "Dolar büyük ölçüde zayıfladı, özellikle de euro karşısında. Bu hareketteki ana neden emeklilik fonları ve kurumsal tarafın ay sonu işlemleri" dedi. Bankacı ayrıca 1.4050 seviyesinde euro/dolar paritesinde çalışan stop/loss'ların euronun kazançlarını artırmasında etkili olduğunu da sözlerine ekledi.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 12.58 valörlü kapanışta yüzde 12.48 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 12.36 seviyesindeydi. İşlem bazında gösterge faiz yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu Mayıs ayı başında kırmıştı.

Altın fiyatları yükselişte

Altın fiyatları da şubattan bu yana ilk kez 970 doların üzerine çıktı. Altın fiyatları 975 dolar 15 sente kadar yükseldi.


Petrol fiyatları

Petrol fiyatları da OPEC toplantısının ardından yükselmeye devam ediyor. ABD'de ham petrol stoklarının sert biçimde düşmesi, ABD ham petrolünün 65 dolar 80 sente kadar yükselmesine neden oldu.

Borsada durum

İMKB Ulusal 100 endeksi , haftanın son işlem gününü yüzde 0.05 hafif kayıpla 35,002.99 puandan tamamladı.

Editör: TE Bilişim