Dolar 2 Lira Oldu

Yeni Türk Lirası'ndan (YTL) Türk Lirası'na (TL) geçişle birlikte en düşük banknot değerinin 5 lira olması, düğün mevsiminin gelmesiyle 1 dolarlık banknota olan talebi artırdı.

Sünnet ve düğün törenlerinde havaya saçmak için 5 liraya kıyamayan düğün sahiplerinin, az bulunan 1 dolarlık banknotu döviz kurunun da üstünde, 2 lira ödeyerek satın alma yoluna gittiği bildirildi.

İzmir Ticaret Odasının (İZTO) 55. Bankalar ve Holding, Şirketler, Menkul Kıymetler ve Kefalet Kooperatifi Meslek Grubu ve İZTO Meclisi üyesi Edip Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan sünnet ve düğün sezonu dolayısıyla piyasada 1 ABD Doları'nda sıkıntı yaşandığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 1 TL'lik banknot basmadığını, en düşük 5 liralık banknotlara da düğün sahiplerinin ''havaya saçmaya kıyamadığını'' belirten Çavuşoğlu, şöyle dedi:

''Sünnet ve düğün törenlerinde havaya para atmak eski bir gelenektir. Bu gelenek devam ediyor. Zengin, fakir her düğünde, herkes, bütçesi ölçüsünde damadın, gelinin veya sünnet çocuğunun oynadığı sırada başına para atar. Bu zenginlikten, görgüsüzlükten değil, yerleşik bir geleneğimizdir. TL'de ve avroda en küçük banknot 5'liktir. Düğün sahibi bir tane 5 avro banknot atmaya kalksa, 10 TL'ye geliyor. Bu açıdan 1 dolarlık cazip hale geldi. Döviz büroları 1 dolarlık banknot bulmakta zorlanıyor. Kara borsada 1 dolar 2 TL'den satılıyor. 1 dolarlık almaya gelenler de hep 100'lük demet istiyor.''

Edip Çavuşoğlu, düğün sezonunun altına da talebi artırdığını, 6-7 ay önce altını bozduranların şimdi yeniden çeyrek, Cumhuriyet altını almaya başladığını söyledi.

Dünyada altının onsunun şu günlerde 950-960 dolardan işlem gördüğünü anlatan Çavuşoğlu, bu yılın en iyi yatırım aracının yine altın olarak görüldüğünü kaydetti.(aa)

Editör: TE Bilişim