Doğalgaza Zam Ne Kadar Olacak?

Bakan Yıldız, doğalgaza zam haberleriyle ilgili kendisine atfen kullanılan bazı ifadelere yönelik bir açıklama yaptı.

Enerji Bakanı Yıldız, söz konusu edilen televizyon programında, doğalgaz fiyatlarının dünyada yükselme eğiliminde olduğunu, maliyetin daha da altında bir rakamla satış yapılmasının, sübvanse edilmesinin direkt Hazine kaynaklarıyla alakalı bir husus olduğunu belirttiğini kaydederek "yani maliyetimizin daha da altında bir rakamla satamayız. Mevzuat ve kanunlar bunu gerektiriyor" dediğini aktardı.

Açıklamaya göre, vatandaşa olabildiğince düşük fiyattan gaz satmaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Yıldız, ancak sonuçta doğalgazı ithal ettiklerini, ithal edilen rakamlar yükselme eğiliminde ise bu gazın fiyatını düşüremeyeceklerini bildirdi.

Yıldız, "Çünkü tamamen ithal, neredeyse doğalgazın yüzde 95-96'sını ithal ediyoruz. Gönlümüzden geçmese de rakamların düşmeyeceği acı gerçeğini söyleyebiliriz. Sayın muhalefet lideri doğalgaza yüzde 50 oranında zam geleceğinin kesinleştiğini söyledi. Ben bu tür haberlerin, bu tür yanlış bilgilerin vatandaşa ve sektöre zarar verdiği kanaatindeyim. Bu tür haberleri direkt bizden duymalılar. Çünkü kulaktan dolma bilgilerle bu tür zam haberleri yönlendirilemez" dedi.

Kendilerinin omuzlarında hissettiği sorumluluk duygusu çerçevesinde zammın olabildiğince vatandaşa az yansıyacak ama sektörün de ayakta kalabileceği bir yapı içerisinde olmasının gerektiğini belirten Bakan Yıldız, şu andaki dünya fiyatlarının doğalgaza zam geleceği yönünde yükselme eğiliminde, geçen yıla göre daha da yükselme eğiliminde olduğunu kaydetti.

Yıldız,  "Doğalgazda fiyatların zamanlaması, 2008 Şubat ayında çıkarttığımız ve Mayıs ayında uygulamaya giren otomatik fiyatlandırma mekanizması ile beraber uygulanıyor. Bu bir siyasi tercih olarak yapılmıyor. Sektörün özellikle enerji KİT'lerinin kendi ayakları üzerinde yürüyebileceği bir yapı içerisinde kalması lazım. Eğer ithalat fiyatları yükselecekse zam kaçınılmaz olur" diye konuştu.

Doğalgaza zam oranı konusunda da Bakan Yıldız, şu anda bunu söylemesinin doğru olmadığını ifade ederek, "Ancak sayın Baykal'ın dediği oranlarda olmadığını söyleyebilirim. Kendisi de tabi haber kaynaklarını test edeceğini söylemişti. Herhalde test edecektir" dedi.

Yıldız, doğalgaza zammın yüzde 50 olmayacağını bildirdi.

Editör: TE Bilişim