Doğal Gazda Fiyat İndirimi Gündemde

Tarihi imzaların atıldığı Türkiye-Rusya işbirliğinde gözler doğal gaz fiyatına çevrildi.

Yeni anlaşmalar sonrası doğal gaz fiyatının düşmesi gündemde. Türkiye ayrıca, Rusya'dan aldığı fazla gazı satma hakkına da sahip olabilecek.

İmzalar atıldı, Türkiye'nin enerjideki stratejik konumu pekişti. Yeni dönemde Türkiye, enerjide arz güvenliğine ve fiyat istikrarına kavuşacak.

Zira yeni anlaşmaların gündeminde indirim var. Rusya, stratejik ortak olarak gördüğü Türkiye'ye doğal gazı tıpkı Ukrayna'ya yaptığı gibi nihai pazarlara göre daha düşük fiyattan verecek.

Bu da doğal gaz fiyatını orta vadede düşürecek. Bunun içinde gözler Batı Hattı'ndan gelen doğal gaza çevrildi.

Ukrayna üzerinden gelen Rus gazının kontrant süresi 2011 yılında doluyor. Ankara'da atılan imzalarla bunun süresi uzatıldı.

Yıllık 6 milyar metreküp kapasiteli bu hattan gelen gazın tarifesi değişecek. Ayrıca Türkiye, anlaşma gereği şuana kadar Rus gazını üçüncü ülkelere satamıyordu.

Yapılan yeni anlaşmalarla, Türkiye Rus gazı üzerinde 'reexport' yani başka ülkelere ihraç etmek hakkına sahip olacak.

Bu şekilde Türkiye, Nabucco'ya doğrudan olmazsa da fazla Rus gazını satma durumuna gelebilecek.

İnşa edilecek boru hatları projelerinden ise Türkiye, önemli vergi gelirleri kazanacak.

Nükleer Santral İhalesi Merak Konusu
Ankara'da yapılan anlaşmalar sonrası merakla beklenen bir başka konu ise nükleer santral ihalesi. Görüşme sonrası fiyat indirimi ve kamu ortaklık payı gündemdeki yerini koruyor.

Fiyatta yeterli indirim olması durumunda Türkiye'nin santral inşasına yüzde 25'lik devlet katılımının olabileceği belirtiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz bu fiyatı mutlaka Türkiye şartlarında kabul edilebilir. Finans dünyası açısından mutlaka uygulanabilir bir fiyat olmasını istiyoruz. Müzakerelerimiz ne kadar devam eder derseniz zannediyorum bu ağustos ayı içerisinde önemli bir mesafe katetmemiz lazım" dedi.

Editör: TE Bilişim