Doğal Gaza İndirim Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bazı basın-yayın organlarında çıkan ''doğal gazda indirim olacak'' haberlerinin halkı beklentiye soktuğunu, fakat şu ana kadar indirim konusunda alınmış bir kararın bulunmadığını bildirdi.

Bakan Güler, ''Prensip olarak biz şunu söyledik; petrol ve doların paritesinde bir değişiklik olmazsa indirimleri yansıtacağız, ama şu ana kadar hesaplanmış bir rakam yok'' dedi.

Güler, NTV'de katıldığı bir programda, Ocak ayında doğal gaz ve elektrik fiyatlarında indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorular üzerine, aslında geçen Kasım ayında doğal gazda yüzde 6,5 civarında bir zam gereksinimi olduğunu, fakat bunun yapılmadığını ve fiyatların sabit tutulduğunu söyledi.
Basın-yayın organlarında Ocak ayında doğal gazda indirim yapılacağı yönündeki haberlerin vatandaşlarda beklenti yarattığını, fakat söz konusu haberlerde çıkan rakamların doğru olmadığını belirten Güler, konuyla ilgili şunları söyledi:

''Prensip olarak biz şunu söyledik; petrol ve doların paritesinde bir değişiklik olmazsa bu doğal gaz ve elektrikte indirimleri yansıtacağımızı söyledik. Ama bir rakam telaffuz etmedik. Yani şu ana kadar hesaplanmış rakam yok, çünkü daha ayın sonuna gelmedik. Dolayısıyla arkadaşlarımız şu anda hesap yapıyorlar. Biz de ayrıca değerlendireceğiz. Doğal gazı şu anda biz sıfır karla satıyoruz.Basında çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor.

Gazprom fiyatı indirecek

Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom'un basın sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye ile hiçbir mali sorunları olmadığını ve tüm ithalatçı ülkeler gibi Türkiye için de doğalgaz fiyatında indirim yapılacağını açıkladı.

Rusya'nın RİA Novosti Ajansı'na göre, bir basın toplantısı düzenleyen Sergey Kupriyanov, AA muhabirinin, ''Gazpromekport şirketinin başkanı, Türkiye ziyareti sırasında Türkiye için doğalgaz fiyatının düşürüleceğini açıklamıştı. Kesin fiyat verebilir misiniz?'' sorusunu, "Kesin rakamları şimdi veremiyoruz. Yalnızca ekstra durumlarda verebiliriz.

Türkiye için fiyat önceden belirlenmiş formüle göre hesaplanıyor ve Rusya'dan doğalgaz ithal eden diğer devletler gibi, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle ilgili Türkiye için de oldukça belirli fiyat indirimi yapılacaktır'' diye yanıtladı.

Editör: TE Bilişim