Dışişleri: "Özür Bekliyoruz"

Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsrail Büyükelçisi'ne, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol yapılan muameleyle ilgili izahat ve özür beklendiğine dair mesaj iletildi.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu tarafından bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısının Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında takındığı tavır ve bunu yansıtış biçimine ilişkin protestonun iletildiği, bu konu ile ilgili olarak izahat ve özür beklendiği bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gerek yaptığı son açıklamalarda, gerekse Tel Aviv Büyükelçimizle yaptıkları görüşmedeki söylem ve davranışlarıyla diplomasiyle bağdaşmayan bir tutum sergilemiş olan İsrail Dışişleri Bakanlığını diplomatik nezaket ve saygı kurallarına uymaya davet ediyoruz. Bu vesileyle, Türkiye'yi bir ahlaki sıralamaya tabi tutmanın hiç kimsenin haddi olmadığını vurgulamakta da yarar görüyoruz. Türkiye, Tel Aviv Büyükelçimize yapılan muamele ile ilgili olarak telafi edici adımların atılmasını beklemektedir."

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "KOALİSYON OLAYI MAZUR GÖSTERMEZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk halkının asırlar boyu İsrail halkına gerekli hoşgörüyü gösterdiğini belirtti. Erdoğan, önümüzdeki günlerde Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunacak İsrail Başbakanı Ehud Barak'la ise görüşmesinin olmadığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasında resmi ilişkilerin kurulmasının 90. yılı nedeniyle bu ülkeye ziyaretinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Rusya ile siyasi, ticari, askeri, hatta kültürel işbirlikleri gerçekleştirildiğini aktaran Başbakan Erdoğan, Rusya'nın bölgesinde önemli bir aktör ve küresel bir güç olduğunu belirtti. Erdoğan, Rusya'da Devlet Başkanı Medvedev ve Başbakan Putin'le bir görüşme yapacağını söyledi.

Toplantının ardından, basın mensuplarının İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin Tel-Aviv Büyükelçisini çağırması ve daha düşük bir koltukta Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları hakkındaki rahatsızlığı iletmesiyle ilgili tavrıyla ilgili soruları yanıtlayan Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı'ndan bu konuyla ilgili yararlı ve etkili bir açıklama yapıldığını söyledi.

İsrail yönetimine mesaj gönderen Erdoğan, "Ancak şunun iyi bilinmesini isterim. İsrail yönetiminin şu anda koalisyon hükümeti olması bizi ilgilendirmez. Koalisyon hükümetlerinde, koalisyon üyelerinin ortak bir tavrı olur. Herkes genel bir tavır içerisinde hareket etmelidir. İsrail'de bir koalisyon hükümeti var diye 'bu koalisyonun bir üyesinin yaptığı açıklamayı hoşgörüyle karşılayalım' diye birşey olamaz. Biz asırlardır, İsrail halkına ve Musevilere karşı gerekli hoşgörüyü göstermişiz. Ama İsrail yönetiminden böyle bir ifade kullanılırsa her zaman için karşılığını bulacaktır." dedi.

Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarla İsrail'e gerekli cevabın verildiğini söyledi. Erdoğan, önümüzdeki günlerde Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunacak İsrail Başbakanı Ehud Barak'la ise görüşmesinin olmadığını kaydetti.

"ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı'ndan son yapılan açıklamada "İsrail dışişlerinin açıklamasını şiddetle kınıyoruz" dendi. Türkiye, İsrail Dışişleri Bakanlığının açıklamasında yer alan Türkiye'ye yönelik ifadelerin "iç siyasi mülahazalarla yapılan ve amacını aşan" sözler olduğuna inandığını belirterek, açıklamadaki ifadeleri "şiddetle" kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Filistin'e yönelik uygulamaları hakkında Ankara tarafından dile getirilen eleştiri ve uyarılara cevaben İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların "esefle" karşılandığı belirtildi.

"Türkiye'nin bölgeye yönelik dış politikası lafzı ve ruhuyla tüm ülkelerin ve halkların barış, güvenlik ve istikrarının sağlanmasını, bu amaçla orantısız güç kullanımı ve izolasyon uygulamaları yerine diyaloğun, angajmanın ve barışçıl yöntemlerin öne çıkarılmasını amaçlamaktadır" denilen açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu doğrultudaki barışçıl girişimlerinin bölgede ve ötesinde takdir toplamakta olduğu ve münhasıran İsrail'in Gazze'deki kabulü mümkün olmayan uygulamaları ile politikalarına yönelik olduğu bildirildi.

Açıklamada, daha sonra şunlar kaydedildi:

"Türkler ve Yahudiler arasında İsrail Devleti'nin kurulmasından çok daha öncelere kadar uzanan köklü ilişkiler ve bizzat İsrail ile ilişkilerimizin genel dokusu, ülkemize bu uyarı ve eleştirilerde bulunma sorumluluğunu yüklemektedir.

Tarih boyunca Yahudiler her dara düştüklerinde Türkler kendilerine ellerini uzatmışlardır. Türkler ve Yahudilerin uzun birlikte yaşama tarihi karşılıklı saygı ve hoşgörü tarihidir. Dolayısıyla, (Türkiye'nin İsrail'e ahlak dersi verecek son ülke) olduğu yönündeki bizzat Yahudi halkının hafızasıyla bağdaşmayacak bu iddiayı reddediyoruz. Gerçekleri tahrif eden bu ifade tarihe karşı bir haksızlıktır."

Türkiye'de Yahudi aleyhtarlığının tahrik edildiği iddialarının da her türlü temelden yoksun olduğunu belirten Bakanlık, "Tarihi sicilimiz ve anti-Semitizmin bir insanlık suçu teşkil ettiği yönünde bizzat Sayın Başbakanımız tarafından yapılan açıklamalar bu iddianın mesnetsizliğinin en bariz kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması, "İsrail Dışişleri Bakanlığı açıklamasında yer alan Türkiye'ye yönelik ifadelerin iç siyasi mülahazalarla yapılan ve amacını aşan sözler olduğuna inanıyor, açıklamadaki ifadeleri şiddetle kınıyoruz" sözleriyle son buldu.

AYALON SKANDALI

Kurtlar Vadisi adlı dizide İsrail karşıtı görüntü ve ifadeleri protesto etmek üzere Türk Büyükelçisi'ni dün Dışişleri Bakanlığı'na çağıran İsrail, bir skandala imza attı. Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u kendi koltuğundan daha "alçak" bir yere oturtan ve bundan da "gururla bahseden" İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, gazetecilerin büyükelçiyle el sıkışması talebini de reddetti ve Çelikkol ile tokalaşmadı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Daniel Ayalon, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ni dün bakanlığa çağırarak, "Türk medyasındaki antisemitik içerikli veya İsrail karşıtı yayınların durdurulmasını" istedi. Ayalon, "Bu Yahudi toplumunu, İsrail heyetlerini ve Türkiye'ye giden Yahudi turistleri tehlikeye atan, müsamaha gösterilemeyecek bir durumdur." dedi. Türk Büyükelçi'nin ise diziyi kınadığı ve mesajı Ankara'ya ileteceğini söylediği belirtildi.

Ancak bugün İsrail medyasında yer alan haberlere göre Ayalon ve Çelikkol'un görüşmesinde diplomatik bir skandal yaşandı. Büyükelçi Çelikkol, görüşmede Ayalon'un koltuğundan daha "alçak" bir yere oturtuldu. Görüşmenin sonunda ise gazetecilerin Çelikkol ile tokalaşmasını istenen Ayalon bunu reddetti. Gazetecilere de İbranice olarak "Dikkat edin o alçakta biz yüksekte oturuyoruz, masada sadece bir İsrail bayrağı var ve gülümsemiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'a yakın kaynaklar ise Ayalon'un bu ifadeleri kullandığı sırada kameraların açık olduğunun farkında olmadığını belirttiler.

Öte yandan Haaretz gazetesinde yer alan haberde ise bu uygulamaların, Lieberman'ın bir politikası olduğu iddia edildi. Haberde Lieberman'ın, önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret etmesi planlanan Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bu ziyaretini önlemeye çalıştığı ifade edildi. Dışişlerinden bir yetkili, bütün yaşananların Lieberman'ın gündeminde olan bir uygulama olduğunu söyledi. Barak'ın önümüzdeki Pazar günü Türkiye'ye gelmesi planlanıyordu.

Ayalon, İngilizce olarak da Türk Büyükelçisi'ne "Maalesef bizim endişe duyduğumuz bir şey var ve ihtiyatı korumak için bunu basın olmadığı halde sizinle görüşmek istiyorum." dedi.

Görüşme sonunda bir açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yossi Levy de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün İsrail hakkında yaptığı açıklamalara göndermede bulunarak, şu ifadeleri kullandı: "Başbakan'ın konuşması, İsrail karşıtı ve antisemitik diziye katıldı. Erdoğan'ın Davos'ta Cumhurbaşkanı'na (Şimon Peres) saldırdığı son bir yıldan beri sistematik olarak ve sürekli İsrail'e karşı ciddi bir eleştiri başlatıldı"

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Ayalon'un bu tavrını "utanç verici" olarak nitelendirdi. Bunun sadece İsrail ve Türkiye arasındaki tansiyonu yükselteceğini kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan Erdoğan'ın dünkü ifadelerinden dolayı yapılan yazılı açıklamada ise İsrail'in kendisini ve vatandaşlarını Hizbullah ve Hamas saldırılarından koruma hakkı olduğuna dikkat çekilerek, "Türklerin İsrail devletine ve dünyadaki en ahlaklı ordu olan İsrail ordusuna ahlak dersi vermeye hiçbir hakkı yoktur" denildi.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "NİYETİMİZ AŞAĞILAMAK DEĞİLDİ"

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yönelik dün yapılan "diplomatik skandal" niteliğindeki uygulamalar hakkında açıklama yaptı. Bakanlık, İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon'un Çelikkol'u alçak bir yerde oturtması, görüşme masasında Türk bayrağının yer almaması, elçinin kapıda bekletilmesi, elçiye görüşme öncesinde konu hakkında bilgi verilmemesi ve herhangi bir ikramda bulunulmamasının "bir aşağılama niyeti taşımadığını" bildirdi. Açıklamada İsrail'in, "Türk liderliği tarafından bir aşağılamaya cevap olabilecek bir mesaj iletmek istediği" belirtildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon da Çelikkol'a karşı tutumu hakkında "Amacım aşağılamak değildi." demişti. Ancak özür dilemeyi de reddeden Ayalon, bu sabah yaptığı açıklamada "Aşağılamak istemedim, yalnızca mesaj vermek istedim." diye konuşmuştu. Ayalon, "Özür dilemeyeceğim. Erdoğan'ın söylediklerinden ve dizilerden dolayı özür dilemesi gereken Türkler." ifadelerini kullanmıştı.

Kurtlar Vadisi adlı dizide İsrail karşıtı görüntü ve ifadeleri protesto etmek üzere Türk Büyükelçisi'ni dün Dışişleri Bakanlığı'na çağıran İsrail, bir skandala imza atmıştı. Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u kendi koltuğundan daha "alçak" bir yere oturtan ve bundan da "gururla bahseden" İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, gazetecilerin büyükelçiyle el sıkışması talebini de reddetmiş ve Çelikkol ile tokalaşmamıştı. Çelikkol, görüşmeye çağırılırken bir sebep gösterilmemiş, ayrıca kapı önünde bekletilen Çelikkol'a görüşme sırasında da herhangi bir ikramda bulunulmamıştı. Görüşmenin sonunda ise Ayalon'un gazetecilere İbranice olarak "Dikkat edin o alçakta biz yüksekte oturuyoruz, masada sadece bir İsrail bayrağı var ve gülümsemiyoruz." dediği belirtilmişti. Bazı kaynaklar Ayalon'un kameraların açık olduğunun farkında olmadığını aktarırken, bazı kaynaklar ise bunun hafta sonunda İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Türkiye ziyaretini önlemeye çalışan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın "bir gündemi" olduğu iddia edilmişti.

Danny Ayalon da radyoya açıklamasında görüşmenin detaylarını Lieberman'ın planladığını doğruladı. Haaretz gazetesi de bu uygulamaların, Lieberman'ın bir politikası olduğunu yazmıştı. Lieberman'ın, önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret etmesi planlanan Savunma Bakanı Ehud Barak'ın bu ziyaretini önlemeye çalıştığı ifade edilirken, bütün yaşananların Lieberman'ın gündeminde olan bir uygulama olduğu aktarılmıştı. Barak'ın önümüzdeki Pazar günü Türkiye'ye gelmesi planlanıyordu.

Türk Dışişleri Bakanlığı da ziyaretin gerçekleşeceğini açıklarken, Lieberman'ın ise şimdi ziyaretin gerçekleşmesi için "ortamı yumuşatmaya çalıştığı" kaydediliyor.

Öte yandan Ayalon'un tutumuna İsrail içinden de tepki gösterilmişti. İsrail Parlamentosu'nun Dürzi milletvekili Majalli Whbee "İsrail ve Türkiye'nin zor bir tartışması var. Ama bunu haysiyetli bir tutumla gerçekleştirmek çok önemli, aşağılayarak değil" açıklamasını yapmıştı. İsrail'in Türkiye eski büyükelçisi Alon Liel de "yeni bir çeşit diplomasinin icat edildiğini" söylemişti. Lieberman'ın "yeni bir azarlama türü icat ettiğini" ifade eden eski büyükelçi, "Bu sefer onu (Türk Büyükelçisi) alçak bir koltuğa oturttular belki de bir dahaki sefere emeklettirirler, kim bilir. Belki de bir dahaki sefere girer girmez döverler." demişti.

Editör: TE Bilişim