Demirel Sözlerine Açıklık Getirdi

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e tartışma yaratan sözleri soruldu. Bir gazetecinin, "Esat Canan'ın Şemdinli'de 11 korucunun öldürülüp kışlaya atıldığı iddiaları var. Canan, sizinle görüştüğünü ve sizin de devletin adam öldürmeyeceğini söylediğinizi belirtti. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklinde soru sorduğunu hatırlatan Demirel, "Ben de, 'Ne diyecektim ki? Devlet adam öldürür mü diyecektim' diye cevap verdim" dedi.

Soruya verdiği cevapta devletin adam öldürmeyeceğini kanıtlamaya yönelik üslupta devam ettiğini anlatan Demirel, "Konuşmanın devamında söylemeye çalıştığım şey, devletin adam öldürmeyeceğini ifadedir" diye konuştu.

Konuşmasında bunu bir çok kere tekrarladığının altını çizen Demirel, şunları söyledi:

"Bir defa daha ifade edeyim; hukuk devletinde devlet, kanunların icap ettiği şekilde, kanunların icap ettiği zamanda zor kullanır. Devletin ne zaman zor kullanacağı ve bunu nasıl kullanacağı bellidir. Bu savaştır, benzeri hallerdir. 'Devlet zor kullanmayacak' dediğiniz takdirde, devletin kanunları icra etmesi mümkün olmayabilir.

Devlet keyfi olarak kimseyi öldüremez, kimseye dokunamaz. Devlet keyfi olarak vatandaşını öldürmeye ya da öldürtmeye kalkarsa cinayet olur, devletin eli kanlı olur.

Devlete mensup kişiler, kanunların gösterdiği haller dışında adam öldürürse cinayet işlemiş olurlar. Suçun kişiselliği asıldır. Kişilerin işlediği suçu devlete bulaştırmamak lazımdır. Hukuk devletinin gereği budur. Hukuk devletinde zorun ne zaman nasıl kullanılacağını, kullanılmayacağını tayin etmeye çalışmıyorum. Onu kanunlar tayin etmiştir."

1994 yılında 12 köy korucusunun ölümüne ilişkin iddialar üzerine Derecik Taburu'nda kazılar başlatılmış, konuya ilişkin eski Hakkari milletvekili Esat Canan da "Demirel bana devlet adam öldürmez' dedi" açıklamasını yapmıştı. Demirel bu sözlere karşılık "Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir" ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim