Danimarka polisi, Almanya ile Danimarka'yı birbirine bağlamak için Ferner Baelt'te inşa edilen su altı tünelinin inşaat projesinde yer alan iki iş teknesinde çalışan 28 Rus denizciyi tutukladı.

Tutuklamaların nedeninin yasadışı çalışma olduğu belirtiliyor.  Lolland-Falster polis müfettişi Peter Compen; "Bizim değerlendirmemiz, 28 denizcinin Danimarka'da yürütülen bu projede çalışabilmeleri için çalışma iznine ihtiyaç duyduklarıdır.'' ifadelerini kulandı.

Danimarka inşaat işçileri sendikası BAT-Kartellet, projelerde çalışan yabancı müteahhitlerden şikayetçi olarak hükümeti soruşturmaya çağırdı.  Tutuklamaların açıklanmasının ardından sendikadan yapılan açıklamada, sendikanın Fehmarnbelt tünel inşaat projesinde iş hükümlerinin, kontrol önlemlerinin ve denetimlerin yeterince etkili olmadığı konusunda defalarca uyardığı belirtilerek; ''Artık tamamen tartışılmaz bir şekilde kanıtlandı. Bu sabah Fehmarnbelt inşaatında 28 kaçak işçinin tutuklanması yeni denetimlerin yürütülmesini tetiklemeli." ifadelerini kullandı.

Polis, tutuklamaları duyururken davanın uzun süredir soruşturma altında olduğunu belirtti. Tutuklanan işçilerin değerlendirilerek sınır dışı edilip edilmeyeceklerine ve gelecekte giriş yasağı konulup konulmayacağına karar verecek olan Danimarka Göçmenlik Bürosu'na teslim edildiği belirtildi.

Ayrıca Ocak ayında Trump yönetimi, Nord Stream 2 boru hattının inşası için Danimarka sularında çalışan Rus gemilerine yaptırım uygulamaya karar vermişti. Tartışmalı projenin tamamlanmasını engelleme çabaları, DNV dahil bazı şirketlerin projeye bırakmasına neden oldu. Ancak bu hafta yaşanan tutuklamaların, yabancı sözleşmeli işçi çalıştırılmasını engellemeye çalışan inşaat işçileri sendikasının yol açtığı bir iş anlaşmazlığı olduğunun altı çiziliyor.

Editör: TE Bilişim