CNR Avrasya Boat Show'un 15.'sinin Açılışı Gerçekleştirildi

Deniz tutkunlarının merakla beklediği ve CNR Expo tarafından bu yıl 15.’si düzenlenen Boat Show CNR Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle kapılarını açtı.


 

Bulut: Ülkemizde Çok Büyük Potansiyel Var Ama Bunu Kullanamıyoruz

 Boat Show 2020’nin açılış konuşmasında CNR Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut, dünyada fuarların ve fuarcılık alanının sürekli geliştiğini söyledi. CNR olarak dünyadaki bu gelişim ve değişimi yakından takip ettiklerini belirten Bulut, “Dünyada fuarlar gelişiyor. Ülkemiz fuarcılık anlamında çok ciddi bir potansiyele sahip. Ama bu potansiyeli kullanamıyoruz. Denizcilik sektör olarak ülkemiz ekonomisinin en başat sektörlerinden biri. Denizcilik demek turizm demek. Turizm gelirlerine baktığımızda bu hizmet sektörünün ne denli önemli olduğunu görebiliyoruz. Dünya yük taşımanın ezici bir kısmını deniz taşıma oluşturuyor. Denizclik hem insan hem de yük taşıma anlamında çok ciddi bir öneme sahip. İstanbul’daki iş ve turizm fuarı hem ülkemiz hem de bizler açısından son derece özel bir yere sahip” ifadesini kullandı.

Sirkecioğlu: Denizlerle Çevriliyiz Ama Denizci Bir Ülke Olamadık

Dentur Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu konuşmasında, “Deniz ve denizcilik bir tutkudur. Denizlerle çevrili bir ülke olarak henüz denizci bir ülke olamadık. Akdeniz Çanağı’ndaki ülkeler gibi deniz kültürüne sahip olamadık. Akdeniz’deki yat bağlama kapasitesinde maalesef sonlardayız. TÜİK rakamlarına göre deniz ve denizcilik alanlarında ortalama harcamalarda istenilen seviyede değiliz. Tekne charterlerdeki oranların otel konaklama oranlarıyla aynı olması gerektiğine inanıyoruz. Sektörümüz daha ciddi işler yapabilmek için bir teşvik bekliyor. Bu teşvik, Akdeniz Çanağı’ndaki gelirlerimizi artıracaktır. Kaçak charterlerin bu anlamda son bulmsı gerekiyor. Amatör denizcilerimizin de sorunları var. Amatör denizcilerin en büyük sorunları bağlama yeri ve izinleridir. Denizcilik alanında elektronik sisteme geçilmesi gerekiyor. Temiz denizler olmazsa olmazımızdır. Bunun için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması kaçınılmazdır” dedi.

Seven: Çok Fazla Fuar Düzenleniyor, Yılda Bir Fuar Yapılması Yeterli Olacaktır...!

Türkiye Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven konuşmasında şunları söyledi: “Yat ve ekipmanları ihraç eden firmalarımız ihracatta çok önemli bir yere sahip. Devletimiz ihracatta inovatif ve yüksek mühendislik gerektiren katma değerli ürünlerin ihraç edilmesi gerektiğini sürekli vurguluyor. İşte biz, gemi yat ve hizmetleri ihracatçıları tam da bunu gerçekleştiriyoruz. Kilo ihracat fiyatı yüksek olan yat ihracatı bu bakımdan son derece önemşi ve özel bir yere sahiptir. Dünya çapında düzenlenen fuarlara baktığımızda bu büyük fuarların yılda bir kez düzenlendiğini görüyoruz. Mesela Monte Carlo Yat Fuarı, mesela Düsseldorf Fuarı gibi ses getiren fuarların yılda 1 düzenlendiğini görebiliyoruz. Ülkemizde elbette fuarlar düzenlenecektir ama bu fuarların sayısının çok abartılı olduğunu düşünüyorum. Bu fuarların dünya örneğinde olduğu gibi teke düşürülmesi gerektiği kanısını taşıyorum.”

Bayrak: Tersanelerimiz Bölgemizde ‘Bir Onarım Üssü’ Halinde Hizmet Veriyor

İMEAK DTO Meclis Üyesi ve aynı zamdan Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı olan Başaran Bayrak şunları söyledi: “Deniz turizmi her yıl büyüyen bir endüstridir. Deniz turizmi genel anlamda turizmde öne çıkan bir daldır. Deniz turizmi dediğimiz mavi yolculuk, deniz, sörf, dalış, kum ve güneş deniz turizminin parametreleridir. Dalış turizmi, özellikle gençler arasında büyük ilgi görüyor. 2020 yılında bu konuda büyük bir artış bekliyoruz. Türk tersaneleri bulunduğu bölgede bir onarım üssü haline gelmiştir. Türkiye süperyat inşasında dünyada çok önemli bir noktadadır. İMEAK olarak bu organizasyonu destekliyoruz.”

Gülle: İhracattaki Artışımız Sürüyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle şunları söyledi: “Ülkemizin ihracatı bu zor koşullara ve ülkemiz üzerinde oynanan döviz kuru baskısına rağmen artıyor. İhracatımızın yükseliyor olması bizler adına büyük bir başarıdır. Sektörümüz de bu ihracat artışında çok önemli bir yere sahiptir. Dünyanın 101 ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Her şeye rağmen 2019 yılını başarıyla geçirdik. 2020 yılında daha iyi bir noktada olacağımıza inanıyoruz. Sektörlerimizin her türlü yanındayız. Sektörlerimizi sürekli destekliyoruz. Turizm, bizim hizmet sektörümüzün bileşenidir. Bu yıl 53.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Hedefimiz bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmak.”

Erdem: Bakanlık Olarak Sektörle Uyum İçinde Çalışıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yücel Erdem, “Bakanlık olarak sektörümüzle çok önemli bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Uyumlu çalışmamızın bizlere ve ülkemize ciddi artıları oluyor, katma değer sağlıyor. Denizcilik olmazsa dünyada çok şey biter. Mesela taşımalara baktığımızda ürünlerin pazarlara deniz yolu ile taşındığını görüyoruz. Denizcilik demek turizm demektir. Turizmde şu an en büyük pay deniz-kum-güneş dediğimiz üçlüye aittir. Ama bizim bunu çeşitlendirmemiz gerek. Sadece bir dala, bir branşa bağlı kalmamız bizim dezavantajımızdır. Bakanlık olarak gastronomiden tutun da kış turizmine, inanç turizminden, kültür turizmine kadar çok geniş bir alanda çalışıyoruz. Bu çeşitliliği sağlamamız ülkemizin menfaatlerinedir. Bakanlık olarak  amatör denizcilere yönelik olarak 1 milyon denizci hedefi koyduk. Şimdiden bu sayımız 800 bin oldu. Denizi olsun olmasın 71 ilimizde 3 bin eğitim düzenledik. 560 bin vatandaşımıza bu eğitimleri verdik. 6610 tane tekneyi Türk bayrağına geçirdik. Bakanlık olarak bu ve benzeri konularda çalışmalarımız sürecek” dedi.

Demircan: Dünyanın En Önemli Denizleri Türkiye’de

Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Mishap Demircan şöyle konuştu: “Türkiye bir denizler ülkesidir.Nazım Hikmet’in dediği gibi;’ dörtnala gelip uzak Asya'dan Akdenize bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim.’ Ülkemiz, Akdeniz, Ege ve Marmara gibi çok önemli dünya çapında denizlere sahip. Bir de Marmara gibi bir iç denizimiz var. 3 tarafımız denizlerle çevrili. Ülkemiz, dünyanın en önemli denizlerine kıyısı olan bir ülke. Ülke olarak kıtaların birleşim alanında bulunuyoruz. Troya’dan, Hititlere ve Asurlara kadar ceddimiz sürekli denizle ilgilenmiş. Uygarlıklarımızın hepsi de önemli ticaret merkezleri üzerinde yer almış. Bizim de bu durumu artırarak sürdürmemiz lazım. Dünya ticaretinin yüzde 85’i deniz yoluyla gerçekleşiyor. Bu sene PATARA yılı olacak. İbn-i Haldun’un dediği gibi, ‘coğrafya kaderdir. İklim ise karakter...’ Bizim turizmde çeşitlilik sağlayıp bu çeşitliliği verimli hale getirmemiz gerekiyor.”

AHMET DOĞAN-Denizhaber

Editör: TE Bilişim