Çalıştığınız Ofis Sizi Hasta Edebilir

Bütün gün büro ortamında hareketsiz yaşam, birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor.

Astımdan migrene, alerjiden boyun fıtığına kadar pekçok hastalığa yol açabilen bu durumdan kurtulabilmek için, birkaç küçük egzersiz yeterli...

Çalışanlar günün büyük bölümünü ofiste geçiriyor. Bu durum, sağlığı tehdit eden adeta saatli birer bombaya dönüşebiliyor.

Klimalar temiz havayı ve hijyeni yok ettiği için alerjiye, migrene, hatta astıma yol açabiliyor. Bu nedenle, çalışırken sık sık oksijen molası vermeyi ihmal etmemek gerekiyor.

Ayrıca uzun süre bilgisayar kullanımı bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor...

Bel ve Boyun Germe Egzersizleri
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Gül Baltacı, "Bilgisayar başında çalışan kişilerde hareketsizlik, karın kaslarından ve sırt kaslarından birini daha az kullanımı daha yaygın olduğu için, iki kas grubunu da eş derecede kuvvetlendirmek gerekiyor" diye konuştu.

Ofislerde sadece 10 dakikanızı ayırarak bel ve boyun germe egzersizleri ile tehlikeyi önlemek mümkün.

Baltacı, çenenin dik olduğu konumda eli çeneye koyup gidebildiği kadar geriye doğru gererek 10 saniye tutup gevşetme hareketinin, her saat başı 3-5 kere yapılmasının boyun şikayetlerini azaltacağını söyledi.

Bu arada, bel boşluğunuzu kavrayan bir sandalye kullanmaya da özen gösterin.

Klavye ve mouse kullanımı bileklerde sinir zedelenmesine yol açtığı için mutlaka bileği destekleyen yastıklı bir mousepadi olmalı...

Göz Kırpma Refleksi
Uzun süre bilgisayar kullanımının gözlerde yarattığı kuruma ve yanmaya karşı, göz kırpma refleksi bilinçli olarak arttırılamlı, ekran ile göz mesafesinin 50 cm olmasına da özen gösterilmeli.

Kapalı mekanın yarattığı mutsuzluk ve depresyon da ofis hastalıkları arasında...

Bu rahatsızlıklardan kurtulmanın, fiziksel aktiviteden ve canlı sosyal ilişkilerden geçtiği unutulmamalı.

Editör: TE Bilişim