Bulgaristan Türkiye'den Tazminat İstiyor

Bulgaristan, Trakya göçmenleri için Türkiye’den 10 milyar dolar tazminat istemeye hazırlanıyor.

Bulgaristan, 1913 yılından sonra Türkiye’den göç eden Bulgarların Türkiye’de bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri konusunda, 10 milyar dolar tazminat ödenmesi için resmi başvuruya hazırlanıyor.

Tazminat Ödenmezse...
Yurt dışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, söz konusu tazminatın ödenmemesi durumunda, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin Bulgaristan tarafından engelleneceği sinyalini verdi.

Tazminat konusunun Avrupa Birliği’nin Türkiye için hazırladığı 2008 ilerleme raporunda yer aldığını belirten Dimitrov, "Bu sorunun çözümü Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için vazgeçilemeyecek bir önşarttır" dedi.

Bojidar Dimitrov, tazminat meselesinin, Türkiye ile Bulgaristan arasında 1925 yılında imzalanan ve halen yürürlükte olan Ankara Anlaşması’nda yer aldığını da ileri sürdü.

Trakya göçmenlerinin Türkiye’deki varlıklarıyla ilgili istedikleri tazminat konusunun Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un ay sonuna doğru Türkiye’ye yapması planlanan resmi ziyaret sırasında da gündeme geleceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim