Borsalar Çıkışa Devam Edecek mi?

CNNMoney'de yayımlanan bir haber analizde, ABD’nin  son gelen işsizlik verisiyle uzun zamandır beklediği reel ekonomideki canlanmayı gösteren bir haber aldığını, ancak bunun son 14 ayın en yüksek seviyesine çıkan borsalarda daha önceden fiyatlanmış olduğuna işaret edildi.     Analizde, bu hafta perakende satış, tüketici güveni ve ticaret açığı verilerinin açıklanmasının ve ABD Başkanı Barack Obama ile yine bu ülkenin merkez bankasının başkanı Ben Bernanke'nin bir araya gelmesinin de piyasaların yönünü değiştirecek büyüklükte gelişmeler olmadığı görüşü savunuldu.

Yatırmcılar beklemede     

Merkezi ABD'de bulunan Harris Financial Group danışmanlık şirketi yöneticilerinden Jamie Cox, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede yatırımcıların Mart ayındaki dip seviyelerinden sonra elde ettikleri kârı kaybetmemenin ve piyasayı canlandıracak yeni bir ateşleyici gelişmenin peşinde olduğunu söyledi. Cox, bu nedenle borsaların 2009’un son dönemi ve 2010'un ilk çeyreğinde dar bir bant içinde hareket edeceğini belirtti.

Cox sözlerine şöyle devam etti: "[İşler]son 24 ayda yaşandığı gibi her şeyin birlikte yükselmesi, her şeyin birlikte düşmesi ve sonrasında tekrar yükselmesi gibi ne zor ne de kolay olacak. Önümüzdeki birkaç ayda hareketlilik hisse bazında yaşanacak."

ABD’de işsizlik azalıyor

ABD Çalışma Bakanlığı Cuma günü Kasım’da işten çıkarmaların sayısının 11 bin'de kaldığını açıklarken, bu ülkede resesyonun başladığı 2007’in  Aralık ayından beri görülen en düşük rakam olmuştu.

Bununla birlikte başka bir araştırma sonucuna göre de ülkede Ekim'de yüzde 10.2 seviyesine çıkarak son 26 yılın en yüksek oranına tırmanan işsizlik, Kasım ayında yüzde 10 seviyesine geriledi.

ABD'de iş kayıpları önceki iki ayda da aşağı yönlü güncellenerek işsizlikte yavaş fakat istikrarlı bir azalışı göstermişti. Ancak CNN, işsizlik rakamındaki düşüşün bir taraftan da uzun zamandır işsiz olup iş aramaktan vazgeçen milyonların sayısına da dikkat çektiğine değindi. Finansal danışmanlık şirketi, Federated Investors’un borsa stratejisti, Phil Orlando, “2007 yılı rakamlarına geri dönmemiz uzun zaman alacak” dedi.

Diğer yandan, resesyonun sona erdiği iddiaları ve devam eden mali teşviklerle birlikte, borsalar son 9 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Dow Jones, Cuma günkü kapanışta 9 Mart’ta gördüğü son 12 yılın en düşük zirvesinden yüzde 59 oranında yükseldi.

Zararlar telafi edilemedi

Piyasa ve borsalarda yaşanan bu olumlu gelişmelere rağmen, birçok yatırımcı 2008-2009 yıllarında arasındaki yavaş piyasa hareketlerinden dolayı ettiği zararı karşılayamadı. Analistler, yatırımcıların kaybedilenden fazlasını kazanma isteğinin ve halen nakit halde duran trilyonlarca doların ya da getirileri düşük hisseleri hareketlendirme gerekliliğinin piyasaların yukarı hareketini devam ettirebileceğini belirtti.

İşsizlik ve piyasalarda yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, borsalar yılın büyük bir bölümünde yavaş hareket etmeye devam edeceğine dikkat çekilirken analizde,  stratejist Orlando, “İşgücü piyasası zor günler geçirecek ancak hisselerin bugünkü seviyelerinden daha yukarılara çıkacağını düşünüyorum” yorumunu yaptı.

 

Editör: TE Bilişim