Bor Madenleri Özelleşiyor mu?

AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, bor madeni ve stratejik önemi hakkında yaptığı gündemdışı konuşmada, Türkiye'nin, bor rezervi açısından dünyadaki en zengin ülke olduğunu belirtti.

Basında, bor madenlerine ilişkin hükümeti yıpratmaya yönelik haberler yer aldığını ifade eden Karayağız, şunları kaydetti:

''Bor madeni, Eti Maden İşletmeleri tarafından çıkarılmakta ve işletilmektedir. Özelleştirilmesi de söz konusu değildir.

AK Parti iktidarından önce çıkarılan bor madeninin yüzde 65'i ham madde olarak yurt dışına ihraç edilirken, dönemimizde bu oran yüzde 15'e indirilmiştir. Hedefimiz, çıkan bütün madenin ülkemizde işletilmesidir.

AK Parti iktidarından önce, 730 bin ton olan kurulu kapasite, 2008 yılı sonunda 1 milyon 375 bin tona ulaşmıştır. Kapasite kullanımı ise 442 bin tondan, 1 milyon 408 bin tona çıkarılmıştır. İktidara geldiğimiz dönemde 121 milyon dolar olan bor kimyasalları ihracatı, 2008 yılı sonunda 476 milyon dolara yükselmiştir. AK Parti döneminde 150 milyon dolar yatırım yapılarak, 542 bin ton kapasite artırımı, 220 milyon dolar satış geliri ve 216 kişiye iş imkanı sağlanmıştır.''

'AK PARTİ, neyin peşinde?''

Genetiği değiştirilmiş ürünlerin yarattığı tehlike ve Türkiye'de biyogüvenlik sorunu hakkında gündemdışı söz alan CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner de hükümetin, geçen hafta aldığı bir kararla genetiği değiştirilmiş ürünlerin Türkiye'ye girişinin önünü açtığını iddia etti. Süner, ''AB ülkeleri, genetiği oynanmış ürünlerin ülkelerine girişini yasaklarken, AK Parti hükümeti neyin peşindedir?'' diye sordu.

Süner, genetiği değiştirilmiş ürünlerin, biyolojik çeşitliliğin yok edilmesine neden olduğunu ifade ederek, bu ürünlerin insan sağlığı açısından taşıdığı tehdide dikkati çekti. Süner, mısır ve soya gibi genetiği değiştirilmiş ürünlerin, gümrüklerde kontrol edilmeden Türkiye'ye sokulduğunu ileri sürdü.

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da Çocuk İşçiliği ile Mücadele Haftası dolayısıyla yaptığı gündemdışı konuşmada, Türkiye'de kayıtdışı istihdamının büyük bölümünü çocukların oluşturduğunu söyledi.

Bayındır, Türkiye'de eğitim çağında çalıştırılan çocuk sayısının yaklaşık 4 milyon olduğunu öne sürerek, bu durumun önlenmesi için hükümetin etkili ve caydırıcı tedbirler almasını istedi.

Genel Kurulda, daha sonra Kredi Garanti Fonuna, Hazine desteği sağlanmasını öngören yasa tasarısının görüşmelerine geçildi.
Editör: TE Bilişim