Lübnan'da düşen uçağın kara kutusu açıklandı 
 
Lübnan'ın başkenti Beyrut yakınlarında düşen Etiyopya uçağının kara kutularının ön incelemesinin tamamlandığı bildirildi. Yapılan incelemeler sonucu, kaptan pilotun son sözlerinin, "Biz bittik. Tanrı bizi affetsin" olduğu ortaya çıktı.

DÜŞEN UÇAKLARIN PİLOTLARININ ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON SÖZLERİ

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya giderken düşen uçağın kara kutularının ön incelemesinde, uçağın düşmesine pilot hatasının neden olduğu öne sürüldü.  

Lübnan'da yayımlanan As Safir gazetesi, inceleme sonuçlarını ele geçirdiğini belirterek, yayımladığı ilk bilgilerde, uçağın kaptan pilotunun, uçak düşerken yanında bulunan yardımcı pilota söylediği son sözlerin, "Biz bittik. Tanrı bizi affetsin" olduğunu iddia etti.

Raporun, gelecek hafta Lübnan hükümeti tarafından açıklanmasının beklendiği belirtiliyor.

Gazetedeki habere göre, kazanın nedenini incelemek için Paris'e giden araştırma ekibi, perşembe günü dönerek, hazırlanan ilk raporu Başbakan Saad Hariri'ye sundu.

Uçağın iki kara kutusu ayrı ayrı olarak denizden çıkarılmış ve bu konuda uzman olan ekiplerin bulunduğu Fransa'ya gönderilmişti. Yapılan inceleme sonucunda, uçağın kaptan pilotunun, son sözlerini kuzey Etiyopya'da kullanılan Amharic dilinde söylediği ortaya çıktı.

Kara kutudaki ses kayıtlarına göre, kaptan pilot yardımcı pilota Beyrut havalimanı kontrol kulesinin söylediklerini yapmasını istediği, ancak yardımcı pilotun ya söylenenleri anlamadığı ya da yanlış anladığı, bunun üzerine uçağı kontrol etmek isteyen kaptan pilotun kontrolü kaybettiği ve daha sonra da uçağın Akdeniz'e düştüğü iddia edildi. Uçağın denize çakılana kadar parçalanmadığı da belirtiliyor.

Etiyopya Havayollarına ait 409 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi uçak, 25 Ocak'ta Beyrut Havalimanından havalandıktan kısa süre sonra denize çakılmıştı. Uçakta bulunan, çoğu Lübnan ve Etiyopya vatandaşı 90 kişinin tamamı hayatını kaybetmişti.

 

Editör: TE Bilişim