Singapur merkezli Eastern Pacific Shipping, deniz taşımacılığı emisyonlarını düşürmeye alternatif  gösterilen biyoyakıtı test eden en son ship management şirketi oldu.

Şirkete göre, bu test projesi, deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonları önemli ölçüde düşürmek için çeşitli alternatif deniz yakıtlarının test edilmesini ve kullanılmasını talep eden Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim (ESG) Politikasına uygundur.

2010 yapımı 47.377 tonluk M/T Pacific Beryl isimli tankerin biyoyakıt ile seyretme testi 9 Ekim'de Hollanda sularında gerçekleşti. EPS'ye Bio-Fuel Oil (BFO) GoodFuels tedarik etti. M/T Pacific Beryl ile  başarıyla gerçekleştirilen testten sonra biyoyakıyın EPS'nin yönettiği diğer gemiler üzerinde de test edileceği açıklandı.

EPS'ye göre, gemi sahipleri ve yöneticilerinin dekarbonizasyona yönelik ''bekle ve gör'' yaklaşımını benimsememesi gerektiğini vurguluyor. Alternatif deniz yakıtlarının, endüstri çapında dekarbonizasyona giden yolu açacak temel geçiş yakıtları olduğuna inanıyorlar.

GoodFuels'in Baş İşletme Sorumlusu Bart Hellings, EPS ile yürütülen deneme programını yorumlayarak, “Bu proje, denizcilikte enerji geçişini hızlandırmada bir başka önemli kilometre taşını temsil ediyor. Birlikte, denizcilik endüstrisine ve dünyaya, operasyonların çevresel etkilerini azaltmak için sürdürülebilir çözümlerin pazarda zaten mevcut olduğunu ve gelişmiş deniz biyoyakıtlarının gelecekteki alternatif yakıtların kullanımında önemli bir rol oynayacağını gösteriyoruz." dedi.

EPS'nin bu projesi, Hollandalı GoodFuels şirketinin denizcilik endüstrisinde gerçekleştirdiği bir dizi testin sonuncusu oldu. Mayıs 2020'de Stena Bulk, orman kalıntılarından ve atık yağ ürünlerinden elde edilen sürdürülebilir deniz biyoyakıtını kullanarak başarılı bir deniz deneme seyrini tamamlamıştı. 10 günlük bir deneme seyri sırasında, 50.000 DWT'lik tanker Stena Immortal %100 biyoyakıtla çalıştı. Stena Bulk'a göre, yakıtın, okyanusta gezen tankerler için tipik olarak kullanılan fosil yakıta teknik olarak uyumlu bir alternatif olduğu kanıtlandı. Başarılı denemenin ardından Stena Bulk, rotalarındaki kullanılabilirliğe bağlı olarak filosunda biyoyakıt kullanımını artıracağını söyledi.

Editör: TE Bilişim