Ünsal Oskay vefat etti

Toplum bilimci ve iletişim biliminin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Ünsal Oskay hayatını kaybetti. Prof. Oskay yarın Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenecek törenin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Oskay, beyin damarlarında geçici pıhtı oluşumu tanısıyla Memorial Hastanesi`ne yatırılmıştı.

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Ünsal Oskay'ın oğlu Çınar Oskay, cenaze namazının yarın saat 11:00'de Nişantaşı'ndaki Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde düzenlenecek törenden sonra Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müteakip kılınacağını söyledi. Ünsal Oskay törenin ardından Yeniköy Kabristanı'nda son yolculuğuna uğurlanacak.

HAYATI VE ESERLERİ

Oskay, 1939 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. İlk yazısı, 1959-1960 yılında, Pazar Postası'nda yayınlandı. Sonraki yıllarda Son Baskı, Yeni Tanin, Akis ve Milliyet gazetelerinde çalıştı.

1966/1967'de, ABD'de Stanford Üniversitesi İletişim Araştırmaları Merkezi'nde, 'özel öğrenci' olarak 37 kredilik bir eğitim gördü. Ankara Üniversitesi SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda asistanlığa başladı. 1972 yılında TRT Toplumsal Araştırma Büyük Ödülü'nü kazandı. Aynı yıl, Kültür Değişimi Modelleri teziyle, doktorasını tamamladı. 1982'de 19. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri tez çalışmasıyla doçent; 1989 yılında profesör oldu. Ankara SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda, Bursa Akdemisi'nde, Anadolu Üniversitesi'nde, Marmara Üniversitesi'nde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde hocalık yaptı. Oluşum, Forum, Akis, 7 Gün, Devrim, Yeni Gündem, Somut, Birikim, Argos, Varlık, Hürriyet Gösteri, gibi dergilerde yazdı.

ESERLERİ:

Kitapları:

Gelişim Açısından Kültür Değişimi, (doktora tezi, Ankara, 1971); Toplumsal Gelişmede Radyo ve Televizyon,(1972 TRT Büyük Ödülü); Göç ve Gelişme 1976; XIX. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri 1982; Çağdaş Fantazya 1982; Müzik ve Yabancılaşma 1982; Estetize Edilmiş Yaşam 1983; İletişimin ABC'si 1992.

Çeviri kitapları:

Walter Gellhorn, Amerikan Hakları Anayasasının Uygulanması 1965; Kitle Haberleşme Teorilerine Giriş 1968; Bertrand D. Wolf, Devrim Yapan Üç Adam 1968; T.B. Bottomore, Toplumbilim 1972; Maurice Duverger, Metodoloji Açısından Sosyal Bilimlere Giriş 1973; Wright Mills, İktidar Seçkinleri 1974; John King Fairbank, Çin'in Sömürgeleşmesi ve Amerika'nın Çin Politikası 1976; G. Osipov, Toplumbilim Teori ve Yöntem Sorunları 1977; Wright Mills, Toplumbilimsel Düşün 1979; Ernst Bloch, Georg Lukacs, Bertolt Brecht, Walter Benjamin, Theodor Adorno-Derleyen Fredric Jameson, Estetik ve Politika 1985; Lewis Henry Morgan, Eski Toplum 2 cilt 1987; Martin Jay, Diyalektik İmgelem 1989; Bernard Lewis, İslâm'ın Siyasal Söylemi 1993.
 
GÜL: "HER ZAMAN SAYGIYLA HATIRLANACAK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Prof. Dr. Ünsal Oskay’ın vefatından derin bir üzüntü duyduğunu ifade ederek, "Prof. Dr. Ünsal Oskay, her zaman saygıyla hatırlanacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Prof. Dr. Ünsal Oskay’ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, "değerli bilim adamı", Prof. Dr. Ünsal Oskay’ın vefatından derin bir üzüntü duyduğunu ifade eden Gül, şunları kaydetti:

İletişim sosyolojisi çalışmalarına öncülük eden, bilimsel faaliyetleri, kitapları, yazıları ve çevirileriyle bilim ve kültür hayatımıza önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Ünsal Oskay, her zaman saygıyla hatırlanacaktır.

Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, öğrencilerine ve bilim dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan mesajında şunları kaydetti:

“İletişim araştırmalarının önde gelen isimlerinden değerli bilim adamı Prof. Dr. Ünsal Oskay'ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyorum.

Toplumsal Gelişmede Radyo ve Televizyon adlı eseriyle TRT Toplumsal Araştırma Büyük Ödülü'nü de alan, birçok eseriyle iletişim sosyolojisi alanındaki çalışmalara önemli katkılarda bulunan değerli yazar ve bilim adamı Ünsal Oskay'ı, her zaman saygıyla, takdirle hatırlayacağız.

Merhuma Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, öğrencilerine, iletişim camiasına ve milletimize başsağlığı diliyorum.”

 

Editör: TE Bilişim