Bienal 12 Eylül’de Başlıyor

Koç Holding’in 2007 yılında başladığı ve 5 Bienali kapsayan on yıllık “Bienal Sponsorluğu” 2016 yılına kadar gerçekleştirilecek dört İstanbul Bienali boyunca devam edecek.

11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü, kurulduğu 1999 yılından bu yana çalışmalarını Hırvatistan’ın Zagreb kentinde sürdüren küratör kolektifi, WHW / What, How & for Whom (Ne, Nasıl ve Kimin İçin) üstleniyor. WHW, dört kadın küratörden oluşuyor: Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić ve Sabina Sabolović.

11. Uluslararası İstanbul Bienali, başlığını Bertolt Brecht’in 1928 yılında Elisabeth Hauptmann ve Kurt Weill ile birlikte yazdığı Üç Kuruşluk Opera adlı oyunun ikinci perdesinin kapanış parçası olan “İnsan Neyle Yaşar?” adlı şarkıdan alıyor.

WHW tarafından “İnsan Neyle Yaşar?” sorusu etrafında kurulan İstanbul Bienali’nin kavramsal çerçevesi, Brecht’e yeniden keşfedilmesi ve yeni kuşaklara gösterilmesi gereken bir klasik olarak bakmayı amaçlamıyor. İstanbul Bienali, kavramsal çerçevesiyle geçmişin saklı kalmış tarafları üzerine bugün artık düşünmeye başlamayı ve sanatın, toplumsal olana müdahale ile estetik jest arasındaki eski ilişkilerin gözden geçirilmesi ve yeni ilişkiler kurulması için nasıl olasılıklar barındırdığını araştırmayı öneriyor.

İKSV’nin uluslararası sanat platformlarında en çok yankı uyandıran etkinliği olan Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında bu sene 40 ülkeden dünya güncel sanat çevrelerinde tanınan ya da yeni keşfedilen 70 sanatçı ve sanatçı grubunun 120’den fazla projesi sergilenecek.

11. Uluslararası İstanbul Bienali, dünya güncel sanat platformunun birçok önemli ismini de İstanbul’da ağırlayacak. Uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile yabancı basın mensupları da dahil olmak üzere 2.500’e yakın konuk İstanbul Bienali’ni görmek için açılış haftasında İstanbul’da olacak.

BİENAL MEKÂNLARI

12 Eylül Cumartesi günü sanatseverlerin ziyaretine açılacak olan 11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin mekânları, Tophane’de İstanbul Denizcilik İşletmeleri’ne ait alandaki 3 numaralı Antrepo, Tophane’deki Tütün Deposu ve Şişli’deki Feriköy Rum Okulu’ndan oluşuyor. Öğrencisi olmadığı için 2003 yılından bu yana hizmet vermeyen Feriköy Rum Okulu, 11. Uluslararası İstanbul Bienali aracılığıyla ilk kez bir sanat mekânı olarak kullanılacak.

Antrepo No.3’te 48 sanatçı ve sanatçı grubunun projeleri yer alacak.

Tütün Deposu’nun giriş katındaki galeri Bienal’den bağımsız sergilere ev sahipliği yapmaya devam ederken 15 sanatçının projeleri Tütün Deposu’nun giriş katında ve birinci ve ikinci katlarında yer alacak.

1875 yılında Feriköy Avukat Caddesi’nde açılan ve daha sonra 1900 yılında Abide-i Hürriyet Caddesine taşınan, 2003 yılından bu yana ise hizmet vermeyen Feriköy Rum Okulu’nda da 20 sanatçının projeleri izleyiciye sunulacak.

KOÇ HOLDİNG DESTEĞİYLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BİENALİ GEZİYOR

11. Uluslararası İstanbul Bienali süresince Bienal mekânlarındaki gişelerde öğrenci kimliğini gösteren üniversite öğrencileri Bienal sergilerini, ücret ödemeden, İstanbul Bienali Sponsoru Koç Holding’in konuğu olarak gezebilecek.

Koç Holding’in 2007 yılında 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nde başlattığı bu proje üniversite öğrencilerinden büyük ilgi görmüş, İstanbul ve çevre illerdeki üniversitelerden 18.000 üniversite öğrencisi Bienal sergilerini ziyaret etmişti. Koç Holding, projeyi bu sene de destekleyerek, üniversite öğrencilerini dünya sanat platformunun odak noktası olacak İstanbul Bienali’ne katılan sanatçılar ve sergilenecek güncel sanat projeleriyle tanıştırmayı hedefliyor.

MİNİK SANATSEVERLER İÇİN BİENAL BOYUNCA ÇOCUK EĞİTİM PROGRAMLARI

Çocuklar Bienal ile tanışıyor…
İKSV ve Pace Sanat Merkezi, Koç Holding sponsorluğunda İstanbul Bienali kapsamında çocuk eğitim programları gerçekleştiriyor. 6–14 yaş grubundaki çocukların müze ve sergi kültürünü geliştirmek ve onları temel sanat kavramlarıyla tanıştırmak, sanata ve özellikle çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları 11. Istanbul Bienali’nin açık olduğu 12 Eylül–8 Kasım tarihleri arasında devam edecek. Bienal’in ilk haftası her gün, sonraki 7 hafta boyunca da haftada iki gün olmak üzere, 3 farklı yaş aralığındaki 20’şer kişilik gruplar eğitmenlerle birlikte İstanbul Bienali sergilerini gezebilecekler.

“SINIF” PROJESİ

Koçtaş’ın sponsorluğunu üstlendiği “Sınıf” projesi, Bienal’in üç farklı sergi mekânında bulunan odalardan oluşuyor. “Sınıf”lar, Bienal sanatçılarına dair demografik bilgilerden küratöryal araştırma sürecine, mekân seçimlerinden İstanbul Bienali’nin bütçesine kadar Bienal hakkında merak edilen birçok bilginin yer alacağı “Sınıf”larda izleyiciler Bienal’i farklı bir açıdan görme fırsatı da bulacak.

Bienal’in kavramsal çerçevesi doğrultusunda hazırlanan ve Bertolt Brecht’in tiyatro yöntemleri ile genel sanat üretimine yönelik yaklaşımından izler taşıyan “Sınıf” projesi ile Bienal izleyicisinin, sanatsal üretimin ortaya çıkardığı toplumsal ve sanatsal sorulara karşı eleştirel bir yaklaşım geliştirerek sergiye aktif olarak katılması amaçlanıyor.

11. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ PROJELERİNDEN SEÇMELER

11. Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında, 12 Eylül–8 Kasım tarihleri arasında 3 ana sergi mekânında dünya güncel sanat çevrelerinde tanınan ya da yeni keşfedilen 70 sanatçı ve sanatçı grubunun projeleri sergilenecek. Bu sanatçı ve sanatçı gruplarının 10’u Türkiye’den… Bienal’de KP Brehmer, Nam June Paik, Sanja Iveković, Hans-Peter Feldmann, Danica Dakić ve Rabih Mroué gibi dünyaca tanınmış sanatçıların yapıtları yer alacak. Bienal’e Türkiye’den davet edilen sanatçılar ise: Hüseyin B. Alptekin, Nevin Aladağ, Yüksel Arslan, Cengiz Çekil, Işıl Eğrikavuk, İnci Furni, Nilbar Güreş, Aydan Murtezaoğlu & Bülent Şangar, Erkan Özgen ve Canan Şenol.

Bienal kapsamında özgün çalışmaları sergilenecek sanatçılar arasında, Kahireli ressam Anna Boghiguian da yer alıyor. Boghiguian, Bienal’de ünlü şair Kavafis’in şiirleri için gerçekleştirdiği, 50’den fazla illüstrasyondan oluşan dizisiyle yer alacak. Sanatçı, ailesi aslen İstanbullu olan Kavafis’le ilgili bu proje için İstanbul’da da araştırmalar yaptı. Kavafis’in şiirlerinden esinlenen yeni illüstrasyonları da dâhil ettiği çalışması, Antrepo No.3’te görülebilir.

Eserlerinde gündelik hayattan öğeleri bir araya getiren Hans-Peter Feldmann’ın, İstanbul Bienali’ndeki işlerinden ilki Bienal için ürettiği “Ekmek Dilimi” adlı enstalasyon. Sanatçı Bienal’de ayrıca, 1994’te gerçekleştirdiği ve sıradan bir kadının çocukluğundan 50 yaşına kadar çekilmiş 328 fotoğrafından oluşan, “Portre. Bir Kadının 50 Yılı” adlı çalışmasıyla da yer alacak. Sanatçının her iki çalışması da Antrepo No.3’te sergilenecek.

Bienal’e “Nükleer Bomba Sığınağı için Çalışma” adlı işiyle katılan yeni neslin parlak sanatçılarından Shahab Fotouhi’nin yeni enstalasyonu, Antrepo No.3’te sergilenecek.

11. Uluslararası İstanbul Bienali, 2007 yılında gerçekleştirilen 10. Bienal’de de çalışmalarıyla dikkat çeken dünyaca ünlü sanatçı Sanja Iveković’in dört projesine yer veriyor. Sanatçının bu dört projesinden “Sığınma Evi (Güneş Gözlüğü)”, İstanbul Bienali kapsamında İstanbul’daki sığınma evlerine de taşınmış oldu. Sığınma evinde kalan kadınlarla yaptığı atölye sonucunda, onların kendi hikâyelerini yazmalarını isteyecek Ivekovic, bu hikâyeleri ünlü tasarımcıların güneş gözlüğü markalarının reklâm ilanları ile birleştirerek toplumun en önemli sorunlarından biri olan aile içi şiddete dikkat çekecek.

Bienal’de yer alacak dikkat çekici çalışmalardan biri de 1962 Saraybosna doğumlu sanatçı Danica Dakić’in “Isola Bella” adlı video yerleştirmesi olacak. 2005 yılında gerçekleştirilen 9. Bienal’de de çalışmalarıyla dikkat çeken sanatçı Pazaric’teki Çocuk ve Gençleri Koruma Kurumu’nda koruma altında olan çocukların ve gençlerin sesini duyuran bu videoda maske temasını ön plana çıkarıyor. “Isola Bella”, Antrepo No.3’te izlenebilecek.

İstanbul Bienali, dünyanın ilk video sanatçısı kabul edilen Nam June Paik’in “Life” adlı işine de yer veriyor. 1932 Güney Kore doğumlu bu büyük usta, 2006’da Amerika’da öldüğünde arkasında pek çok farklı yöntemle ürettiği sayısız yapıt bırakmıştı. Nam June Paik’in “Life” dergisi kapaklarına öznel müdahaleler yaptığı, dergiyle aynı adı taşıyan yapıtı Bienal kapsamında Antrepo No.3’te sergilenecek.

Aydan Murtezaoğlu & Bülent Şangar’ın işsizlik, düşük ücret karşılığı iş güvenliği olmadan çalışma ve sosyal devlet kavramını sorguladığı “İşsiz İşçiler – sana yeni bir iş buldum!” adlı proje Bienal kapsamındaki özgün projelerden… Antrepo No.3’teki proje mekânında, proje için işe alınan gençler, iki aylık sergi boyunca projenin performatif bir sunumunu gerçekleştirecekler.

Türkiye güncel sanatının önemli ustalarından Cengiz Çekil, Bienal’de 1975–80 yılları arasındaki çalışmalarından oluşan bir seçkiyle yer alacak. 1945 doğumlu sanatçının Türkiye’deki 1980 öncesi siyasi ve ekonomik gelişmelerin oluşturduğu toplumsal atmosferi yansıtan çalışmalarının yanı sıra kavramsal yapıtlarını da içeren bu seçki, Antrepo No.3, Tütün Deposu ve Feriköy Rum Okulu’nda görülebilecek.

Hüseyin Alptekin’in 2007 yılında 52. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda yer alan “Don’t Complain” (“Şikâyet Etme”) enstalasyonunun parçası olan neon çalışması, Bienal kapsamında Antrepo No.3’te sergilenecek. Geçen sene kaybettiğimiz değerli sanatçı Alptekin, çalışmalarıyla Venedik Bienali’ne ek olarak, 4. ve 9. Uluslararası İstanbul Bienalleri, Manifesta V ve Sao Paulo Bienali'nin de aralarında bulunduğu birçok uluslararası sergiye katılmıştı.

11. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ BİLETLERİ

11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin bilet fiyatı 10 TL. İlköğretim ve lise öğrencileri ile 65 yaş üstü izleyiciler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri sergiyi 5 TL’lik indirimli biletle izleyebilecekler. Bilet fiyatlarına Bienal Rehberi de dâhil! Biletler, Biletix satış kanalları, İKSV binası (İstiklal Cad. No.64) ve 10 Eylül itibari ile Antrepo No.3’ten satın alınabilir.

Lale Kart sahipleri Bienal biletlerinde %20–25 oranındaki özel Lale Kart indiriminden yararlanabilecek.

11. Uluslararası İstanbul Bienali sergi mekânlarında her gün düzenlenecek olan rehberli turlara katılım ücreti ise 10 TL (indirimli bilet 5 TL) olacak.

Bienal “11B Sınırsız” ile gezilir

İstanbul Bienali’ni herkesten önce, sınırsız ve özel etkinlikleriyle birlikte izleme fırsatı sunan ve sınırlı sayıda satışa sunulan iki kişilik "11B Sınırsız" biletinin fiyatı 50 TL.

“11B Sınırsız” bileti ile sanatseverler, sergileri Bienal ekibiyle birlikte gezebilecek, Bienal kapsamında gerçekleşecek özel etkinlikler ve açılış partilerinden birine katılabilecek, Bienal süresince sergi mekânlarına sınırsız giriş hakkı elde edecek ve Bienal boyunca, belirlenecek kafe, restoran, kitabevi ve müzikevlerinde indirimler kazanacaklar. “11B Sınırsız” bileti ile Bienal rehberi de ücretsiz.

“11B Sınırsız” biletleri Eylül ayından itibaren Biletix satış kanallarının yanı sıra İKSV binasından da satın alınabilecek.

“Bienal Artı”yla siz de İstanbul Bienali’nin parçası olun

İstanbul Bienali bu yıl ilk kez, sanatseverlerin kişisel olarak İstanbul Bienali’nin gerçekleşmesine katkıda bulunmasını sağlayan "Bienal Artı” biletlerini satışa sundu.

"Bienal Artı" ile sanatseverler, İstanbul Bienali’ne kişisel olarak katkıda bulunmanın yanı sıra sergileri herkesten önce, sınırsız ve özel etkinlikleriyle birlikte izleme fırsatına da sahip olacaklar.

İki kişi için geçerli olacak “Bienal Artı” biletinin fiyatı 150 TL olarak belirlendi. “Bienal Artı” biletleri şu anda Biletix satış kanallarının yanı sıra İKSV binasından (İstiklal Cad. No.64, Beyoğlu, hafta içi 10.00–17.00 arasında) satın alınabiliyor.

11. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ’NDE MEKÂNLAR VE SAATLER

  1. Antrepo No: 3, Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri Sahası, Karaköy
  2. Tütün Deposu, Lüleci Hendek Caddesi, Koltukçular Çıkmazı No.1, Tophane
  3. Feriköy Rum Okulu, Abide-i Hürriyet Caddesi No.5, Şişli

Bienal sergi mekânları Pazartesi hariç her gün 10.00–19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Sadece Bienal açılışını takip eden 14 Eylül Pazartesi günü tüm mekânlar açık olacak.

11. ULUSLARARASI İSTANBUL BİENALİ YAYINLARI

11. Uluslararası İstanbul Bienali için iki yayın hazırlanıyor: Rehber ve metinler kitabı. Bienal rehberinde, küratörlerin Bienal kavramsal çerçevesiyle ilgili yazılarına, mekân planlarına, sanatçılarla ve işlerle ilgili bilgilendirici metinlere ve projelerden görsellere yer veriliyor. Bienal rehberine sahip olmak için 11. Uluslararası İstanbul Bienali için bilet almak yeterli.

“İnsan Neyle Yaşar?” metinler kitabında ise, WHW’nin serginin kavramsal yaklaşımına dair kapsamlı yazısının yanı sıra, Bienal kavramsal çerçevesiyle ilintili temalara değinen yazılar aracılığıyla izleyiciye farklı perspektifler sunuluyor. “İnsan Neyle Yaşar?” metinler kitabında, Meltem Ahıska, Bertolt Brecht, Boris Buden, Ayşe Buğra, Eda Cufer, Gökçe Dervişoğlu, Mladen Dolar, Süreyyya Evren, Morad Farhadpour, Luis Ignacio Garcia, Brian Holmes & Claire Pentecost, Minqi Li, Omnia El Shakry ve Stephen Wright’ın yazılarına yer veriliyor. “İnsan Neyle Yaşar?” metinler kitabı, Bienal mekânları (Feriköy Rum Okulu, Antrepo No.3, Tütün Deposu), İKSV Binası (İstiklal Cad. No.64) ve merkezî kitabevlerinden temin edilebilecek.

Editör: TE Bilişim