Bembeyaz Dişler Hayal Değil

Sigaradan ya da başka sebeplerle sararan dişlerinizi eski haline getirmek mümkün

Diş Beyazlatma ne demek?

Diş beyazlatma, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir.

Dişlerimizin doğal rengi zaman geçtikçe koyulaşmaktadır. Diş beyazlatma işlemi ile dişlerde tahmini 2-10 ton aralığında açılma elde edilerek, görünür oranda bir beyazlama gerçekleştirilmektedir.

Dişlerdeki renklenme, dişin içine işleyen ve fırçalayarak çıkmayan iç renklenme; sigara, çay, kahve gibi dış etkenlere bağlı olarak oluşan ve profesyonel diş temizleme ile kurtulabilinen dış lekelenme olarak ikiye ayrılır.

Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur.

Diş Beyazlatma (Bleaching) yöntemleri neler?

Estetik diş hekimliği çerçevesinde uygulanan ve zaman içerisinde meydana gelen diş renklenmelerini gidermeye yönelik diş beyazlatma işlemi, son dönemlerde kişinin kendi kendine evinde yapabileceği uygulama fırsatları da sunmaktadır.

Ofis Beyazlatma (Office Bleaching): Diş Beyazlatma işlemi için kullanılan iki yöntemden birincisi, Office bleaching olarak tanımlanan, diş hekimlerinin muayenehanelerinde ve kliniklerde uygulanan ofis beyazlatma sistemi olarak da adlandırılan yöntemdir.

İlk adım, diş hekiminin oldukça güçlü bir beyazlatıcı madde ve lazer yardımı ile diş yüzeyini temizlemesi sürecidir. Dişler iyice temizlendikten sonra peroksit bazlı bir jel tek tek dişlere sürülür. Çoğu jel tek başına kullanılıyor olsa da bazı jeller lazer ışığı desteği ile kullanılmaktadır. Bu süreçte lazer kullanımı yalnızca kimyasal reaksiyonun başlatıcısıdır, beyazlatma fonksiyonu yoktur. Işık kaynağı dişlere tutulduğunda jel aktifleşerek dişin minesine nüfuz eder. Hidrojen peroksit, oksijen ve peridroksil içermeyen radikallere ayrılır. Bu radikaller doymamış çift bağlara tutunarak veya renkli molekül bağlarının açılmalarına neden olarak beyazlatma işlemini gerçekleştirir. İşlem yaklaşık yarım saat sürer. Sonuç anında görülebilse de bazen tek bir seans yeterli olmayabilir.

Evde Beyazlatma: İkinci yöntem, diş laboratuarlarında önceden dişinize uygun olarak hazırlanmış kalıpları, kendi kendinize evinizde kullanarak dişlerinizi beyazlatabileceğiniz seçenektir.

Bu yöntemde, bir diş kabının yardımına ihtiyaç duyulur. Diş beyazlatma jelinin, gücüne bağlı olarak gece boyunca veya birkaç saat, diş kabının yardımı ile dişle teması sağlanır. Bu kaplar, diş hekimlerinin yanı sıra eczanelerden de temin edilebilir. Ancak bu işlemi yapmadan önce bir diş hekimine giderek, dişlerin genel sağlık durumuna baktırmakta fayda vardır. 

İşlemin ardından dişler ne kadar süre beyazlığını koruyabilir?

Bu süre yeme-içme kültürünüze ve genel tüketim alışkanlıklarınıza göre farklılık gösterse de ortalama 2 ile 4 yıl arasında dişlerin beyazlığını koruması beklenir.

Dişlere herhangi bir zararı var mı?

Beyazlatma yapıldıktan sonraki iki gün süresince dişlerde, sıcak-soğuk hassasiyeti yaşanır. Bunun dışında başka bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Ne kadar beyazlama gerçekleşir?

Beyazlama oranı öncelikli olarak kişinin kendi diş rengine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Tercih edilen yöntem hangisi olursa olsun, dişlerin ne kadar beyazlaşacağı dişlerin durumuna bağlıdır. Kahverengi ve sarı dişler (sigara, kahve ve çaydan kaynaklanır) genelde beyazlaşırken, gri dişler (lekelerden değil, dişteki pigmentlerden kaynaklanır) daha az beyazlaşacaktır. Ancak sonuç için hiç bir zaman garanti verilmemektedir.

Editör: TE Bilişim