Baykal Grupta Konuşuyor 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında konuşuyor..

Konuşmasının başında ekonomik gidişatı değerlendiren Baykal şunları söyledi:

EKONOMİK TABLO

Şimdi 2010 bütçesi hazırlanıyor. İddiasız, gerçekçiliği tartışmalı bir bütçe karşımıza çıkmıştır. Hiçbir vergi koymayacağız, vergi oranlarını artırmayacağız diye açıklamalar yapılmıştır ama öngörülen vergi artışlarını açıklamak güçtür.

Devlet memurları bakımından bu bütçenin ortaya koyduğu tablo da dikkat çekicidir. Emeklilere 2,5 – 2,5 artış görülmüştür. Bunun ortalaması 5 değil 3,78’dir. Bu artışın ne anlama geldiğini hepiniz biliyorsunuz. Türkiye’de kısa bir süre önce doğalgaza, elektriğe ve petrol ürünlerine yapılan zamlar ortada.

KEY ÖDEMELERİ

Bu konuda bir kanun teklifi vermemiz gerekiyor. Bu konuda hazırlık yapıyor. Önümüzdeki günlerde KEY alacağını tahsil edememiş vatandaşlarımızın haklarını kaybetmemesi için gerekli düzenlemeleri ortaya koyacağız.

3 HAKSIZ DÜZENLEMEYİ İPTAL ETTİRDİK

Geçen hafta CHP’nin başvuruları doğrultusunda 3 yasa daha Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. CHP’nin bu konularda verdiği mücadelenin haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.

Bunlardan bir tanesi ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde uygulanan yüzde 5 indirimin, AKP’nin oylarıyla kaldırılmış olması. O yüzde 5’lik vergi avantajını vatandaşa sağlayacak yasayı CHP engelledi.

Yine yatırım indirimi konusunda yatırımcıların hak kayıplarına yol açan düzenlemeleri ortadan kaldırdık.

Üçüncü olarak da yabancıların elde ettiği faiz gelirlerinde yüzde 0 kesinti yapılırken, yerli yatırımcıdan yüzde 10’luk bir kesinti yapılıyordu. Bunun da önüne geçti. Eşit vergi sorumluluğunu sağladık.

ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN’LA İLİŞKİLER: KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARDIK

Türkiye bu Ermenistan sınır kapısının açılması konusunu maalesef kendi özel durumlarını dikkate almadan çok yanlış yönetmiştir.

Bir sorun çözeceğiz derken çok daha ağır bir sorunla karşılaşılmıştır. Kaş yapalım derken göz çıkardık. Birilerini mutlu edeceğiz diye durduk yerden çok ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olduk.

Azerbaycan’la ilişkilerin iyi tutulmasının bizim için platonik olmanın ötesinde reel bir yönü olduğunu savunduk. Birileri sana bir politika dayatıyor, ama sen Azerbaycan’ı görmemezlikten gelemezsin.

Bizim önerilerimiz dikkate alınmadı. Protokol imzalandı. Öğreniyoruz ki Meclis’e de protokol imzalandıktan sonra gönderiliyor.

Bakın yine böyle tartışmalı bir protokol 2004’te AB ile ilişkilerde katma ek protokol olarak imzalanmıştı. Biz imzalamayın demiştik. Rum limanlarına çıkan gemilerin Türk limanlarına gelmesini öngören bir protokoldü. Yapmışlardı. Dikkat edin o protokol hala Meclis’e gelmedi. O protokol hala duruyor.

Peki şimdi ben soruyorum. O Rum limanları ile ilgili protokolü sevk etmediniz de bu Ermenistan sınırının açılması ile ilgili protokolü Azerbaycan bu kadar rahatsız olduğu halde neden Meclis’e sevk ediyorsunuz? Üzüntü verici bir tablo.

Dün gözününzün içine baka baka PKK bayraklarıyla gösteri yapıyorlar. Onların bayraklarına inmiyor Azerbaycan bayrakları stada sokulmuyor. Gücünüz PKK'ya yetmiyor da Azerbaycan 'a mı yetiyor?
 

Editör: TE Bilişim