Başbakan ‘teğette’ ısrarlı!

Türkiye’de sanayi üretiminin ve ihracatın azaldığını ancak diğer ülkelerde bu oranların daha yüksek olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, “Kriz teğet geçecek, Türkiye en az zararla atlatacak” dedi

Küresel krize ilişkin söylediği “Bizi teğet geçecek” sözü zihinlere kazınan Başbakan Tayyip Erdoğan, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, ihracat gibi göstergelerdeki yüksek gerilemeye, işsizlikteki hızlı artışa karşın bu savını sürdürüyor. Söz konusu göstergelere ilişkin Türkiye’de gerçekleşen rakamları veren Erdoğan, bu rakamların diğer bazı ülkelerdeki emsallerinden daha iyi durumda olduğunu anlatarak, “Krizin Türkiye’yi teğet geçeceğini” yineledi.
Önceki akşam Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nun (EGSİAD) düzenlediği ‘Beyaz Altın Türkiye Girişimcilik Ödülleri’ törenine katılan Erdoğan televizyonlarda, gazete sayfalarında,
küresel krizi istismar etmeye dönük yaklaşımların devam ettiğini öne sürdü.
Türkiye’de sanayi üretiminde düşüş olduğunu kaydeden Erdoğan şöyle konuştu:
“2008 Ocak ayına göre sanayi üretiminde yüzde 21 oranında azalma oldu. Bu azalmayı Türkiye’ye özgü bir durummuş gibi göstermeye çalışıyorlar. Macaristan, Kore, İspanya, Japonya’da düşüş oldu. Aynı şekilde ihracata bakıyorsunuz, bizde yüzde 26 oranında azalma var. Rusya’da yüzde 50, Şili’de yüzde 41, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden Japonya’da yüzde 46 düşüş var. Küresel kriz bizim kriz değil. Bu ‘teğet geçecek’ dediğimde dalga ve gırgır geçildi. Bırakın geçsinler. Bu kriz, evet teğet geçecek, Türkiye bu krizi en az zararla atlatacak.”
Krizde “Bire 5 katladım” diyen girişimciler de olduğunu söyleyen Erdoğan şöyle dedi:
“Kârla zarar ortaktır. Stoklarını buna göre yapacaksın. Böyle bir dönemi dayanışma içerisinde aşacağız. Ama felaket tellallığına çevirirseniz sıkıntıların önüne geçilmez. Bu psikolojik baskıya kimsenin vesile olmaması gerekir.”

‘Alma mazlumun ahını’
Erdoğan, dün de partisinin Bursa’daki mitinginde, “CHP, MHP ve bunların yandaş medyası ellerini ovuşturuyorlar; ’kriz çıktı’ diye... ‘Artık hükümeti yıpratırız’ diye bayram yapıyorlar. Ama biz bu ülkede onlara bu bayramı yaptırtmayacağız” dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
“Kriz duasına çıkıyorlar. Yandaş medyalarıyla üzerimize geliyorlar. Her gün sayfa sayfa yalan haber yazıyorlar. Televizyon ekranlarından iftira atıyorlar. Ekonomiyi olumsuzluğa çekmek için gayret sarf ediyorlar. Ben de o yandaş medyaya diyorum ki ‘Bu kriz tellallığı beni vurmaz, seni vurur’. Çünkü o borsada benim param yok senin paran var, seni vurur. Olan oldu zaten. Oldu, niye ‘Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste’. Bu ülkede kimse zulüm ile abat olacağını zannetmesin. Kimse Türkiye’yi farklı yerlere çekmenin gayreti içinde olmasın.”
Sanayi tepetakla
Krizin gerek ihraç pazarlarını, gerekse de iç piyasayı daraltması Türk sanayiine ağır darbe indirdi. Sanayi üretimi aralıkta yüzde 17.8, ocakta ise yüzde 21.3 geriledi. Türkiye bu rakamla dünyada sanayi üretiminin en hızlı düştüğü beşinci ülke oldu.
Sanayi üretimi böylesine hızlı düşünce kapasite kullanım oranı da yüzde 63’lere geriledi. Bir başka deyişle sanayideki 10 tezgâhtan 4’ü durdu. Bu da işsizlik oranının yüzde 12.3’e yükselmesine yol açtı.

Türkiye ekonomisinde son durum

İşsiz oranı (%) 12.3
İşsiz sayısı 2 milyon 995 bin
Sanayi üretimindeki düşüş (%) 21.3
Kapasite kullanımda düşüş (puan) 15.5
Kapasite kullanım oranı (%) 63.8

İhracattaki düşüş (%) 35
Kurulan şirket sayısındaki düşüş (%) 30.52
Kurulan kooperatiflerdeki düşüş (%) 42.86
Kurulan işyeri sayısındaki düşüş (%) 13.79

Sanayi üretiminde düşüş (%)
Japonya 30.8
Singapur 29.1
G. Kore 25.6
İspanya 23.6
Türkiye 21.3
Tayland 21.3
Macaristan 21.0
Brezilya 17.2
Rusya 16.0
Polonya 14.9
Almanya 12.4
İngiltere 11.4
Danimarka 10.7
ABD 10.0
Şili 8.8
Arjantin 4.4
Endonezya 2.8

İşsizlik (%)
İspanya 14.8
Türkiye 12.4
Macaristan 8.6
Fransa 8.3
Euro Bölgesi 8.2
Portekiz 8.1
ABD 7.6
Almanya 7.3
Kanada 7.2
OECD Bölgesi 6.9
Polonya 6.7
Finlandiya 6.6
Çek Cum. 5
Meksika 4.6
Avustralya 4.8
Japonya 4.1

Editör: TE Bilişim