Başbakan İstihdam Paketini Açıkladı

Erdoğan, yeni yatırımları teşvik ve istihdam paketiyle ilgili Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısında, yeni teşvik sistemiyle yatırımlara ne kadar katkı verecekleri konusuna değindi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yatırımcıların yeni yatırımlarından kaynaklanan faaliyetleriyle ilgili olarak elde edecekleri kardan yüzde 20 yerine, burası çok önemli birinci bölgede yüzde 10, ikinci bölgede yüzde 8, üçüncü bölgede yüzde 4 ve dördüncü bölgede ise yüzde 2 oranında kurumlar vergisi ödeyecektir. İndirimli kurumlar vergisi oranlarından yararlanma süresi, bölgelere ve yatırım büyüklüğüne göre değişecektir. Az gelişmiş bölgelere yatırım yapanlar, daha uzun süreyle bu imkandan faydalanacaktır. Yatırım yapanlar sağladıkları yeni istihdam için SSK işveren pirimini birinci bölgede iki yıl, ikinci bölgede üç yıl, üçüncü bölgede beş yıl, dördüncü bölgede 7 yıl boyunca ödemeyecektir.

Üçüncü ve dördüncü bölgelerde yatırım yapanların kullandıkları TL kredi faizinin üçüncü bölgede 3 puanını, dördüncü bölgede 5 puanını Hazinemiz karşılayacaktır. Bu oranlar döviz cinsi krediler için sırasıyla 1 ve 2 puan olarak belirlendi. Kredi faiz desteğinin üst limitleri, AR-GE ve çevre yatırımları için 300 bin lira, diğer yatırımlarda ise 500 bin lira olacaktır. Büyük proje yatırımları ile bölgesel ve sektörel bazda belirlenmiş yatırımlar, yatırım yeri tahsisi desteğinden de faydalanacaktır.

Bölgesel farklılıkları gidermek üçüncü ve dördüncü bölgelerde istihdamı artırmak amacıyla tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde birinci ve ikinci bölgelerde üretim yapan girişimcilerimize yeni bir fırsat sunuyoruz. Bu kapsamda 2010 yılı sonuna kadar birinci ve ikinci bölgeden üçüncü ve dördüncü bölgeye taşınacak firmaların en az 50 istihdam sağlamak koşuluyla 5 yıl süreyle SSK işveren pirimi Hazine tarafından karşılanacak, bu firmalara kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da tarafımızdan karşılanacaktır.''

Başbakan Erdoğan, burada önemli bir hususu da hatırlatmak istediğini ifade ederek, ''Biz bu teşvik paketini, kriz ortamını fırsata çevirmek ve rekabet gücümüzü artırmak amacıyla yürürlüğe koyuyoruz. Dolayısıyla bu sistemden faydalanacak yatırımların en kısa sürede hayata geçirilmesini de hedefliyoruz. Bu çerçevede yeni yatırım teşvik sisteminden sadece 2010 yılı sonuna kadar başlanmış olan yatırımların faydalanacağını önemle vurgulamak istiyorum. Süre 2010. Oraya kadar bunun başlamış olması gerekiyor'' dedi.

200 bin işsize meslek eğitimi verilecek. Özel sektröde staj yapacaklara 6 ay maddi destek sağlanacak.

Krize karşı alınan mali önlemler ve maliyetlerinin 2010 yılına yansımasına yönelik hesaplar dikkate alındığında, bu zamana kadar krize karşı alınan önlemlerin faturasının 54 milyar 371 milyon TL olduğu, yeni teşvik paketlerinin 2009 ve 2010'a yansımalarıyla birlikte söz konusu rakamın 60 milyar TL civarında seyredeceği hesaplanıyor.

Dünya ekonomisinin bu krizden çıkarılması için bir çok müdahele yaptı yapılıyor. Süreç gösterdi ki kimse kendi kendine krizden çıkamıyor. Ülkeler de kamu maliyesi ve merkez bankaları aracılığıyla talebi desteklemek için çalışma yapıyorlar...

Para politikası önmlemleri tek başına yeterli olmuyor.

Krizin Türkiye'ye etkisi en düşük düzeyde kalacaktır. Hükümetin önlem almadığını söylemek büyük haksızlık Yıllardır uyguladığımız politikalar sayesinde krizin etkisi azaldı. Türkiye krize rağmen yoluna güçlü şekilde devam ediyor.

Hiçbir zaman "Bize bir şey olmaz" anlayışında olmadık. Şimdiye kadar talebi ve istihdamı artırıcı 60'dan fazla önlem aldık. Bölgesel ve genel teşvikler sağlanacak.

Doğu ve Güneydoğu'da tarım ve tarıma dayalı imalat desteklenecek.

Yeni modeller taşımacılık yapan araçların ülkemizde üretilmesi için 250 milyon tutarında destekleyeceğiz.

Doğu bölgelerinde özellikle tarım ve imalat sanayi yatırımları desteklenecek. 
 

Editör: TE Bilişim