Başbakan Geçemez Diye İnşaat Durdu

Rize’de bu kez de Başbakan Erdoğan’ın baba ocağı Güneysu İlçesi'nde inşa edilen Hükümet Konağı binasındaki proje hatası şaşırttı. Binanın, Kaymakamlık makamının yer alacağı üst katındaki taşıyıcı kolonların zeminden sadece 195 santimetre yüksekten geçmesi, koridorları birbirlerine bağlayan geçişlerin yüksekliğini de sınırladı.1.85 metre boyundaki Başbakan'ın hizmete açması beklenen binada, zemin kaplaması ve sıva sonrasında geçişlerin yüksekliğinin 185 santimetreye kadar inebileceği fark edilince çalışma durduruldu.

İlçede 2008 yılı Ekim ayında yapımına başlanan Hükümet Konağı binası için İstanbul’da özel bir mimarlık bürosuna proje hazırlatıldı. Başbakan Erdoğan’ın da isteği üzerine Hükümet Konağı projesi, Rize yöresinin mimarisine uygun, ahşap ve taş kaplamalı ve 3 kat olarak planlandı. Proje, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na gönderilerek onay alındı, ardından hükümet konağı 2 milyon 200 bin lira bedelle ihale edildi. İhaleyi alan müteahhit Hakkı Sarı çalışmalara başladı.

Kaymakam ve Belediye Başkanı farketti

Çatısı ile birlikte yüzde 75’i tamamlanan ve iç donanım işine geçilen binada inceleme yapan ilçe Kaymakamı Suat Demirci ile Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, koridor geçişlerinde ilginç durumu fark etti. Binanın Kaymakamlık olarak kullanılacak üst katında yer alan taşıyıcı kolonların zeminden yer yer 195 ile 205 santimetre yükseklikten geçtiği belirlendi. Bu durumun, koridor geçişlerinin yüksekliğini sınırlayacağı gözönüne alınınca, konu Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü’ne bildiridi. Bunun üzerine çalışmalara ara verildi ve proje tadilatına gidilmesi kararlaştırıldı. Bakanlıktan projede tadilat onayı alınması sonrasında hatanın düzeltileceği ve 195 santimetre yüksekten geçen kolonların, normal kat seviyesi olan 3 metre 65 santimetre seviyesine yükseltileceği bildirdildi.

Kaymakam: Projede hata var

Güneysu Kaymakamı Suat Demirci projede hata olduğunu belirterek, ilgili kuruluşun proje tadilatı için çalışma yürüttüğünü söyledi. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu da, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında binayı gündeme getirerek, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Tahsin Kır’a çalışmanın ne aşamada olduğunu sordu. Proje tadilatı için bakanlık onayının beklendiği cevabını alan Vali Hacımüftüoğlu, 195 santimetre yüksekliğindeki koridor geçişlerinin komik olduğunu belirterek durumun düzeltilmesini istedi.

Müteahhit: Verilen projeyi uyguladık

Bina müteahhidi Hakkı Sarı ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Daire Başkanlığı’nda onaylanan projenin ihalesini kazanarak işe başladıklarını ve kendilerine verilen projeyi uyguladıklarını belirterek şunları söyledi:
“İnşaat sırasında Bakanlık kontrolörleri değişik zamanlarda inceleme yaptı. Onlarla da koridor geçişlerindeki alçaklık konusunu görüştük. Durumu onlar da gördü ancak iş devam etti. Kaymakam ve Belediye Başkanı binada inceleme yaparken koridor geçişlerindeki alçaklığı fark etti. Projede tadilat için çalışma başlatıldı. Projenin mimarı ne düşünerek böyle bir proje hazırladı bilemiyoruz. Proje üzerinde gözden kaçan bir durum olmuş olabilir. ‘Uygulama sırasında yetkilileri niye uyarmadınız’ denilebilir. Ancak Bakanlık kontrolörleri durumu gördü ve onlarla da durumu konuştuk. Büyütülecek bir iş değil, halledilebilir.”

Başbakan nasıl geçecek?

Müteahhit Hakkı Sarı, binanın alçak olan yatay kolonlarının gündeme geldiği sırada uzun boylu olan Başbakan Erdoğan’ın bu koridorlardan nasıl geçeceğinin de tartışıldığını söyledi. 1.85 metre boyundaki Başbakan Erdoğan’ın, açılışını yapması beklenen Güneysu Hükümet Konağı’nda Kaymakamlık makamına girmek istemesi halinde ancak başını eğerek geçebileceği belirtildi. Bu haliyle zemin kaplaması ve yatay kolonlarda sıva yapılması halinde, korudor yüksekliğinin 1.85 metreye kadar inebileceği kaydedildi.

Rize'deki diğer ilginç yapılar

Rize’de geçen yıl, altından bir cadde ile dört şeritli karayolu geçen yaklaşık 300 metrelik yaya üst geçit inşa edildi. Geçidi çok karmaşık bulan ve ‘Labirent gibi’ değerlendirmesinde bulunan Rizeliler, karayollarında olduğu gibi geçide de yön levhası konulmasını istemiş, benzeri görülmeyen üst geçit gazetelerde televizyonlarda haberlere konu olmuştu.

Rize’de 8 katlı apartman inşa eden müteahhit Yakup Güngör, arazi sahipleri ile anlaşmazlığa düşüp binanın girişine yol getiremeyince, benzeri pek görülmeyen bir uygulamaya imza atarak, binanın arka tarafına 164 basamaklı merdiven yaptırdı. Binada oturanlar evlerine ulaşabilmek için bu basamakları merdiven tırmanmak zorunda kalmış, ilginç bina ve merdiven, Türkiye’nin gündemine oturmuştu.

Editör: TE Bilişim