Başbakan Erdoğan ABD'ye Gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Barack Obama'nın davetlisi olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti.

Erdoğan ile Obama'nın yarın (07.12.2009) yapacağı görüşmede iki ülke ilişkileri, bölgesel ve küresel konular masada olacak. Afganistan-Pakistan,Ortadoğu ve İran ile terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, enerji arz güvenliği konu başlıklarından bazıları..

Başbakan Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce ziyaretine ilişkin beklentisini dile getirirken gazetecilerin de sorularını yanıtladı.

"Ziyaretimin Birçok Alanda Faydalı Olacağını Düşünüyorum"
Başbakan Erdoğan, "Ziyaretim iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirilmesi, Türkiye ABD ilişkilerinin geliştirilerek çeşitlendirilmesi, siyasi ve askeri ilişkilerin atılacak adımlarla iktisadi ve ticari ilişkilerimize de yansıtılması açısından faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Erdoğan, "Irak, Afganistan, Pakistan, Ortadoğu, Doğu Akdeniz, Balkanlar ve Kafkasları kapsayan geniş coğrafyadaki gelişmelerle, terörizmle mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, küresel mali kriz, iklim değişikliği ve enerji arz güvenliği gibi çeşitli güncel konularda görüş teatisinde bulunacağız." dedi.

Türkiye Gündemindeki Pekçok Konu Masada Olacak
Beyaz Saray'daki kritik buluşmada Türkiye'nin gündemindeki pek çok konu masada olacak.

Terör örgütü elebaşlarının Washington tarafından uyuşturucu kaçakçısı ilan edilmesi, terörle mücadelede atılacak yeni adımlar, Kıbrıs'taki müzakere sürecinin takvime bağlanması öncelikli konu başlıklarından.

Ayrıca Türkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri Erdoğan'ın gündeme getireceği bir diğer konu olacak.

Minsk grubunun Yukarı Karabağ meselesinde çözüm sürecini hızlandırması Ankara'nın Ermenistan açılımının geleceği için önem atfettiği süreçlerden biri..

ABD İçin İran'ın Nükleer Programı ve Afganistan'a Ek Asker Talebi Gündemde
Amerika açısından ise İran'ın nükleer programı, Afganistan'a ek asker talebi, Ortadoğu barışı ve Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilme süreci dikkat çeken konu başlıkları olacak.

"Yapabileceğimizi Yapmış Durumdayız"
Başbakan Erdoğan, " Bu konuyla ilgili olarak zaten Türk Silahlı Kuvvetlerimiz talep gelmeden 700 civarında olan Afganistan'daki asker sayımızı 1750 civarına çıkardı ve şu anda biz orada yapabileceğimizi yapmış durumdayız. " diye konuştu.

"Arabuluculuk Talep Edilirse Gereken Gayreti Gösteririz""
Başbakan, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yapıp yapmayacağı sorusuna, "Taraflar Türkiye'den arabuluculuk talep ederse gereken gayreti gösteririz. Taraflar böyle bir talepte bulunmadığı sürece bizler böyle birşeyin içine girmeyiz" yanıtını verdi.

Editör: TE Bilişim