Barack Obama: "İşi Berbat Ettim"

ABD Başkanı Obama, vergi yolsuzluğuyla suçlanan iki ismi yönetimine katmakta ısrar ettiği için hata yaptığını kabul etti. Obama televizyonda “Kendime çok kızıyorum. İşleri berbat ettim” dedi.

ABD’DE yeni Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’a yerleşmesinin üzerinden 15 gün geçmeden ilk itirafına mecbur kaldı. Obama’nın televizyondan “İşleri berbat ettim” diyerek özür dilemesine yol açan şey ise, vergi yolsuzluğuyla suçlanan iki ismi yönetimine katmaktaki ısrarı oldu.

Seçim kampanyası boyunca yolsuzluklara göz açtırmayacağı vaadini ağzına sakız eden Obama’nın Sağlık Bakanı olarak aday gösterdiği Tom Daschle ve bütçe denetiminden sorumlu yetkili olarak atanması düşünülen Nancy Killefer, tepkiler üzerine adaylıktan vazgeçmek zorunda kalmışlardı. Geçen hafta, uzun yıllar Senato’da Demokratlar’a liderlik eden Daschle’ın yaklaşık 140 bin dolarlık vergi borcu bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu verginin büyük bölümü, danışmanlık hizmeti verdiği bir arkadaşının tahsis ettiği araç ve sürücüsünü üç yıl süreyle kullanmasından kaynaklanıyor. Killefer’ın ise evdeki yardımcısının yaklaşık 1000 dolarlık işsizlik primlerini ödemediği ortaya çıkmıştı. Ancak Obama başta iki ismin vergi borçlarını derhal ödemesi karşılığında onları desteklemeye devam edeceğini söylemişti. ABD Başkanı önceki akşam NBC’de katıldığı yayında ise hata yaptığını itiraf etti.

Hazine Bakanı atlattı

Sorumluluğu üstlendiğini ve bir daha böyle bir durum yaşanmayacağını söyleyen Obama, “Bu hükümetin sıradan ve güçlü insanlar için ayrı kurallar olmadığını göstermesi çok önemli. Kendime ve ekibime çok kızgınım... Bu işi berbat ettim. Tom bir hata yaptı ve bunu kabul etti. O bu durumu mazur görmedi, ben de görmüyorum. Şimdi ekonomiyi canlandırma ve insanları yeniden iş sahibi yapma planımıza geri dönmeliyiz” diye konuştu. Geçen ay adı Ticaret Bakanlığı’na aday olarak geçen New Mexico Valisi Bill Richardson, kampanyasına bağış veren bir şirkete verilmiş ihale konusunda açılan soruşturmayı takiben, bu göreve aday olmayı düşünmediğini söylemişti. Hazine Bakanlığı’na atanan Timothy Geithner’in de 30 bin doları aşkın vergi borcu olduğu ortaya çıkmış ancak Geithner borçlarını ödedikten sonra, Senato’dan atamasına onay almıştı.

“Süper kahramanlarım Spiderman ve Batman”

Yönetimine katılmaya hazırlanan iki kişinin geri çekilmek zorunda kalmasının ardından oldukça zor bir gün geçiren ABD Başkanı Barack Obama, bir ilkokulu ziyaret ederek stres attı. Yedi yaşındaki öğrencilere kitap okuyan ABD Başkanı, “En sevdiğiniz süper kahraman kim” sorusuna, “Spiderman ve Batman” diye cevap verdi.

Editör: TE Bilişim