Bal Ormanları Kuruluyor
 
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormandan gelir getirici kaynakları artırmak için ''Bal Ormanları'' kuracaklarını bildirdi.
 
Orman Genel Müdürü Kahveci AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormancının görevinin sadece ormanları, ağaçları korumak olmadığını söyledi. Vatandaşın ekonomik düzeyini artırmak ve orman kaynaklarının daha da geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Kahveci, Türkiye'nin bal üretiminde Rusya ve ABD'den sonra üçüncü sırada geldiğini bildirdi. Ormanlardan yılda 70 bin ton bal üretimi gerçekleştiğini ifade eden Kahveci, üretilen balın yüzde 85'inin de çam balı olduğunu vurguladı.

Kahveci, şunları kaydetti.

''Bal ormanları kuruyoruz. Böylece balcılığı teşvik edip orman köylüsüne katkı sağlayacağız. Ormancıların görevi sadece ormanı korumak değil, orman kaynaklarını da artırmaktır. Ormancılık artık, ne kadar metreküp odun çıkarıldı, ne kadar ağaç var anlayışı yok. Sayı olarak ormancılık yapmayacağız. Hedefimiz ormanlardan gelir getirici kaynakları artırmaktır. Her türlü orman kaynağını en iyi şekilde değerlendirmektir. Balsa bal, kekikse kekik, nane ise nane. Ormanlarda olan elimizdeki kaynağı en iyi şekilde değerlendireceğiz.''

Türkiye'de 70 bin ton bal üretildiğini, bunun da yüzde 85'in çam balı olduğunu ifade eden Kahveci, ''Ormanlardan elde edilen balın kilogramı 10 dolardan, 6-7 milyon dolarlık ihracat ve iç tüketim sağlanıyor. Geçmişte, bal ile orman ilişkisini kuramadık. Görevimiz sadece ormanları korumak, değil, orman kaynaklarını da geliştirmektir. Böylece orman köylüsünü de ekonomik açıdan zenginleştirmektir'' dedi.

Kahveci, bal ormanlarının kurulması için Afyonkarahisar'da pilot bölge oluşturduklarını, Marmaris ve Muğla'da da 60 bin dekar alanda bal üretimi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Editör: TE Bilişim