Bakanlıktan Kıbrıs’ta kalan öğrencilere: Gemiyle gelmeye çalışın

Koronavirüs nedeniyle sınırlarını kapatma kararı alan KKTC’de mahsur kalan öğrenciler, Dışişleri Bakanlığına Türkiye’ye feribot yerine uçakla dönmenin kendileri için daha sağlıklı olacağını bildirdi. Öğrenciler, bakanlığın kendilerine “gemiyle dönmeye çalışın” dediğini ileri sürdü. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), Kuzey Kıbrıs’ın koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sınırlarını kapatma kararına rağmen, öğrencileri yurtlardan çıkardı. Yurtların boşaltılmasıyla 23 Mart’ta 395 öğrenci, feribotlarla yaklaşık altı saat süren yolculuğun ardından geldikleri Mersin’de karantinaya alındı. Öğrenciler yaşananlara isyan ederken, feribota binemeyen yüzlerce öğrenci de kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kıbrıs’ta mahsur kaldı. Aralarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü öğrencilerinin de bulunduğu yaklaşık 70 öğrenci, Türkiye’ye feribot yerine uçakla dönmek istediklerini belirterek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden Dışişleri Bakanlığına dilekçe gönderdi.

"FERİBOT ÇOK TEHLİKELİ"

Öğrenciler dilekçelerinde, “Türkiye’ye dönmek isteyen çok sayıda öğrenci KKTC-Türkiye hava yollarının kapanması üzerine Kıbrıs’tan Mersin’e ulaşan feribota yönlendirildi. Ama feribotun mülteci gemisinden bir farkı yok ve hali hazırda hasta olmayan çok sayıda genci mikrop ve virüs dolu bir gemide 6 saatlik bir yolculukla ülkeye almak uçakla havaalanında gerekli kontroller yapılarak evlerine ulaştırmaktan çok daha tehlikeli ve mantıksız. Bu nedenle Kıbrıs’taki öğrencilere feribot değil, en kısa sürede uçak gönderilsin lütfen” ifadelerine yer verdi. Öğrenciler, dilekçelerine henüz geri dönüş alamadı.

BAKANLIK: GEMİYLE GELMEYE ÇALIŞIN

Kıbrıs’tan Türkiye’ye dönmeyi bekleyen ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen öğrencilerden İ.Ü, Türkiye’ye uçakla dönmenin kendileri için daha az tehlikeli olduğunu ve bunun için Dışişleri Bakanlığını aradığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin kendisine, "Gemi seferleri devam ettiği için uçak gönderemiyoruz, gemi ile gelmeye çalışın" denildiğini aktardı. Gemi seferlerinin her gün olmadığını ve biletlerin tükendiğini aktaran İ.Ü, “Başka bir arkadaşım aradığında da ona öğrencileri almak üzere bir geminin geleceğini ama ne zaman gelip öğrencileri hangi limana götürüp hangi şehirde karantinada tutulacaklarının belli olmadığını söylemişler. Giden arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla o Kıbrıs-Mersin feribotlarını kullanan insanlar o feribotların mülteci gemisi gibi olduğunu ve mikrop kaynadığını, ayrıca akıntı yüzünden sürekli kusan insanlar olduğundan bahsettiler” dedi.

  "SAĞLIKLI HALİMİZLE GEMİYE BİNERSEK…"

Türkiye’ye uçakla dönmek için birçok öğrenci gibi önceden bilet aldığını aktaran U.A. ise, “Kapılar kapatıldığı için biletlerimiz de iptal oldu. Şu an tek isteğimiz mikrop kaynayan pis bir gemiyle tıkış tıkış 6 saat yolculuk yapıp, bilmediğimiz bir şehirde karantinaya alınmak yerine, özellikle de online derslerimizin başladığı şu dönemde, bir buçuk saatlik bir uçak yolculuğuyla internetinden ve güvenliğinden endişemizin olmadığı şehirlerimizde, kendimizi evimizde karantinaya alarak derslerimize ve sınavlarımıza devam etmek” diye belirtti. Feribotla Türkiye’ye gelmenin kendileri için çok daha tehlikeli olacağını belirten U. A., “Zaten burada kendi ev ve odalarımızda karantinada gibiyiz. Gemilerde bu dönemlerde sürekli olarak dolaşan ve mal taşıyan kamyon şoförleri ve mürettebat var. Gayet sağlıklı halimizle gemiye binersek, onlar ve 6 saatlik yolculuk bizim açımızdan riskli olacak. Bu yüzden gemi yerine uçakla gelmek istiyoruz” dedi. (Ankara/MA)

Editör: TE Bilişim