Bakan'dan 'PKK' Açıklaması
 
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, teslim olan PKK'lılarla ilgili olarak 'Dün gelen grup planın bir parçası. 100 - 150 kişi daha bekliyoruz' dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Biz TürkiyeCumhuriyeti Devleti olarak terörü bitirmek istiyoruz. Devletin bütün unsurlarıbuna kararlı ve hazırlıklıdır. İnşallah önümüzdeki günlerde daha iyi haberlerduyacağız" dedi.

Atalay, "eve dönüş"ün, demokratik açılım sürecinin bir safhası, planınbir parçası olduğunu belirtti.İçişleri Bakanı Atalay, Rixos Otel'de basın yayın kuruluşlarının Ankaratemsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi."Demokratik açılım" paketi ve "eve dönüş" süreciyle ilgili bilgilerveren Atalay, bu süreçte toplumun her kesiminden destek gördüklerini belirtti.Atalay, gelinen noktayı "Hepimizin ortak başarısıdır" diye niteledi.Başlangıçta basın mensuplarıyla bir araya geldiğinde destek istediğini hatırlatanAtalay, "Gerçekten de bize büyük destek verdiniz. Yazılarınızla, haberlerinizledeğerli katkılarınız oldu.

En fazla desteği basından gördük" diye konuştu.Kesinleşmeden süreçle ilgili erken değerlendirmeler yapmaktan özelliklekaçındığını vurgulayan İçişleri Bakanı Atalay, "eve dönüş" süreciyle ilgiliönceden açıklama yapılmamasının da alınan tedbirlerin bir parçası olduğunusöyledi.

İçişleri Bakanı Atalay, "eve dönüş"ün sürecin bir parçası olduğunu belirterek, "demokratik açılım"ın bir paketten ziyade bir süreç olduğunu ifadeetti. Atalay, "Çoğu uygulamayla görülecek bazı hazırlıklarımız var.


İdari tasarruflarla olabilecekler var. Meclis tasarrufuyla olacaklar var. İnce incedokumak gerekiyor. Yöntem, üslup çok önemli. Hassasiyetleri koruyarakyürüyeceğiz" dedi.Bu süreç çerçevesinde dış temasların da önemli olduğuna işaret edenAtalay, Dışişleri Bakanı'nın ve kendisinin bir dizi temaslarda bulunduğunu,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Irak'ta önemli görüşmeler yaptığınıhatırlattı.

Kendisinin Suriye, Irak ve İran'da önemli temaslarda bulunduğunubelirten Atalay, "Şartları olgunlaştırarak adım adım gidiyoruz" ifadesinikullandı.

-"İLK UYGULAMA"-

Irak'ın kuzeyinden dün başlayan "eve dönüş" sürecinin ilk uygulamaolduğu için anlamlı olduğunu vurgulayan Beşir Atalay, devlet olarak idare,güvenlik, yargı ve sağlık boyutuyla her türlü tedbirin alındığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın psikologlar dahil gerekli önlemleri aldığını vurgulayanAtalay, gelenlerin sağlık kontrollerinin yapıldığını, idari tedbirlerin ardındanyargının devreye girdiğini söyledi. Bu uygulamanın alt yapısının TCK'nın 221.maddesine göre gerçekleştirildiğini kaydeden Atalay, 29 kişinin işlemlerinintamamlandığını, 5 kişinin işlemlerinin ise halen sürdüğünü anımsattı. Atalay,şöyle devam etti:"Büyük hassasiyetler gerekiyor. Bu herhangi bir konu değil. Sabırlasonuçlar alınacak.

DTP'nin, vatandaşların hassasiyetleri gerekiyor. Süreç içindeyanlışlıklar olmaması için herkesin daha sorumlu davranması gerekiyor. İlk gruptabazı şeyler daha çabuk olabilirdi.

Bazı gecikmeler yaşandı."Gerekli hassasiyetlerin gösterilmesi halinde sürecin daha sağlıklıişleyebileceğini vurgulayan Atalay,

"Bunun devamını bekliyoruz. Açıkça şunuifade edeyim, dağdaki insan da bunun bir çıkmaz sokak olduğunu görüyor. BizTürkiye Cumhuriyeti olarak terörü bitirmek istiyoruz. Devletin bütün unsurları bukonuda kararlıdır. İnşallah önümüzdeki günlerde daha iyi haberler duyacağız"diye konuştu.Beklenmedik şeylerin olmaması için önceden özellikle açıklamayapmadıklarını kaydeden İçişleri Bakanı Atalay, basın mensuplarından gelenlerleilgili haberlerde daha titiz davranmaları isteğinde bulundu. Teyit edilmemişhaberlerin yazılmamasını talep eden Atalay, tereddüt halinde kendilerinden doğrubilgi alınabileceğini belirtti.

Atalay, "Ben bu sürecin her safhasında destek veren basın mensuplarınaçok teşekkür ediyorum. Alacağımız sonuç, geleceğe bırakacağımız önemli bir mirasolur. Türkiye'nin terörsüz, huzurlu, refah içinde büyümesi hepimizin ortakarzusudur" dedi.

Editör: TE Bilişim