Aylar Sonra Hakim Karşısına Çıkıyorlar 
 
Ergenekon davasında ikinci iddianamenin ilk duruşması 20 Temmuz pazartesi günü yapılacak.

Ümraniye'de bir evde patlayıcı maddeler bulunmasının ardından başlatılan ve "Ergenekon" adı verilerek genişletilen soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin ilk duruşması 20 Temmuz pazartesi günü yapılacak.Duruşmada, haklarında dava açılan 19'u tutuklu, 36'sı tutuksuz, biri hakkında da yakalama kararı bulunan 56 sanığın, yargılanmasına başlanacak.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, "Ergenekon" soruşturması kapsamında açılan birinci davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel, Ercan Şafak, Fikret Seçen,Nihat Taşkın ve Mehmet Murat Yönder tarafından hazırlanan ikinci iddianameyi kabul etmesi üzerine, 56 sanık hakkındaki dava 25 Mart 2009 tarihinde açıldı.

"Ergenekon" soruşturmasının ikinci davasının ilk duruşma gününü 20 Temmuz pazartesi günü olarak belirleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ekim 2008 tarihinde görmeye başladığı birinci davada ise 81 sanığın savunmasını aldı.

Mahkeme, ikinci davaya hazırlanmak ve yaz tatili nedeniyle 12 Haziran 2009 cuma günü duruşmaya ara verdi.

Bu süre içerisinde Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında "Ergenekon" davaları için yapılan duruşma salonu tamamlanarak ikinci davaya yetiştirildi.

Başkan ve 3 üyeden oluşan mahkeme heyeti ile 2 cumhuriyet savcısının hazır bulunacağı 20 Temmuz pazartesi günü gerçekleşecek olan duruşmayla 19'u tutuklu 36'sı tutuksuz biri hakkında da yakalama kararı bulunan toplam 56 sanığın yargılanmasına başlanacak.

Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, gazeteci Tuncay Özkan, emekli albaylar Arif Doğan ve Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar ise yaklaşık 1 yıl sonra hakim karşısına çıkacak.

Soruşturma kapsamında bir süre arandıktan sonra yakalanan Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz 6 ay, Cumhuriyet Gazatesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ise 4.5 ay sonra savunmalarını yapmak için mahkeme heyetinin huzurunda bulunacak.

Duruşmada sırasıyla mahkemenin iddianamenin kabul kararını okumasının ardından, sanıkların kimlik tespitine geçilmesi bekleniyor. Ardından da cumhuriyet savcıları, iddianameyi okumaya başlayacak. Ancak, mahkeme birinci ve ikinci "Ergenekon" davalarının birleştirilip birleştirilmeyeceği yönünde kararını da ilk duruşmada açıklayabilir.

-İDDİANAMEDEN-

Sanıklar hakkında hazırlanan 1909 sayfalık iddianame 5 bölümden oluşuyor.

İddianamenin birinci bölümde, "Ergenekon" soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özeti yapılırken, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve "Ergenekon" olarak nitelendirilen örgüt anlatılıyor.

İddianamenin üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar genel olarak ve topluca ele alınırken, dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle, sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkileri, beşinci bölümde ise sanıkların bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ile maddeleri, hukuki durumları ele alınıyor.

İddianamede, tutuklandıktan 2.5 ay sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye olan emekli orgeneral Mehmet Şener Eruygur ile yine tutuklandıktan 7 ay sonra tahliye edilen emekli orgeneral Hurşit Tolon'un, "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "yargıç üzerinde nüfuz kullanmak", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etmek, amacı dışında kullanmak, hile ile almak, çalmak", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmek", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek", "tasarlayarak kişiyi yerine getirdiği kamu görevinedeniyle kasten öldürmek", "patlayıcı madde bulundurmak", "kişilerin hayatı,sağlığı veya mal varlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak", "mala zarar vermek" ve "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlarını işledikleri ileri sürülüyor.

"Örgütün üst düzey yöneticisi olmak"la suçlandıkları için Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması eylemlerinden de sorumlu tutulan sanıklardan Eruygur'un 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 142 ile 246 yıl arasında hapsi, Tolon'un da 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 129 ile 219 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

11 SANIK HAKKINDA DA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS

İddianamede, tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur, "silahlı terör örgütü yönetmek", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "pek az sayıda mermi bulundurmak veya taşımak", "bir adet ateşli silah ve mutat sayıda mermi bulundurmak", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmek", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 39 ile 66 yıl arasında hapisleri talep ediliyor.

İddianamede, tutuklu sanıklardan Mustafa Ali Balbay, Ahmet Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın, Neriman Aydın ile tutuksuz sanık ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de benzer suçlardan 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 16 yıldan 80 yıla kadar hapsi isteniyor.

Hakkında yakalama kararı bulunan eski milletvekili Turhan Çömez'in "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 1kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 ila 15 yıl arasında hapsi istenen iddianamede,tutuklu sanık Birol Başaran'ın da benzer suçlardan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 ila 45 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede, tutuklu sanıklardan Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Arif Doğan, Emcet Olcaytu, Muzaffer Öztürk, Osman Gürbüz, Hamza Demir, Süleyman Solmaz, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Keskin ile tutuksuz sanıklardan Ertaç Giray,İlker Güven, Yüksel Dilsiz, Tunç Akkoç, Noyan Çalıkuşu, Muhammed Murat Avar, Siyami Yalçın, Ferda Paksüt, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Mahir Akkar, Levent Temiz,Barbaros Hayrettin Altıntaş, Erol Mütercimler, Emin Şirin, Hakan Şanlı, Halis Yavuz Işıklar, Tanju Güvendiren, Adnan Türkkan, Mesut Özcan, Hüseyin Nazlıkul, Adnan Bulut, Merdan Yanardağ, Murat Ağırel, Selim Utku Gümrükçü, Evrim Baykara,Fatma Sibel Yüksek, Eren Mumcu, Önder Koç, Hasan Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan, Doğukan Yorulmaz, Hatice Bahtiyar ve Ercüment Ovalı'nın 7.5 ile 50 yıl arasında hapisleri talep ediliyor.

Editör: TE Bilişim