Avrupa ve ABD Krize Çare Arıyor

Küresel ekonomik kriz dünyayı sarsmaya devam ediyor. Avrupa Birliği, avro bölgesindeki ekonomik durgunluğun derin ve uzun vadeli olacağını bildirdi. Dünya Bankası da az gelişmiş ülkeler için acil destek fonu oluşturulmasını istedi. Avrupa Birliği, avro bölgesindeki 16 ülkede 2009'da ekonomilerin yüzde 1.9 daralacağını açıkladı. Avrupa genelindeki küçülme ise yüzde 1.8 olarak tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, bu yıl içinde 3 .5 milyon kişinin işsiz kalacağını, durgunluğun derin ve uzun vadeli olacağını bildirdi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ihracatın büyük darbe aldığı ve bu yıl ekonomisinin yüzde 2.3 daralacağı da tahminler arasında. İngiliz Hükümeti ise, 3 ay önce açıklanan 55 milyar dolarlık kurtarma paketinin ekonomiyi canlandırmaya yetmediği için, ikinci bir paket hazırlıyor.

Milyarlarca sterlin tutarındaki yeni plan, bankaların riskli varlıkları için garanti programı oluşturulmasını içeriyor. Amerika'da ise mali krize karşı hükümet idaresinde batık mali varlıkları toplayacak bir "kötü banka" kurulması düşünülüyor. Obama'nın yemin ederek göreve başlamasıyla açıklanacak önlemler içindeki devlet bankası için 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden 350 milyar dolar aktarılması düşünülüyor. Fransa'da ise devletin çok zor durumdaki otomotiv sektörüne ortak olması fikri hükümet çevrelerinde tartışılıyor.

Standard and Poors da Yunanistan'ın ardından bu kez İspanya'nın kredi derecesini düşürdü. İrlanda ve Portekiz de derece indiriminde sırada bekliyor. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ise, ekonomilerine ek yardım sağlayamayan az gelişmiş ülkeler için acil destek fonu oluşturulmasını istedi.

Editör: TE Bilişim