"Attığımız İmzanın Arkasında Durduk"

BM Güvenlik Konseyi, İran'a nükleer programı nedeniyle yeni ve sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısını kabul etti.

Karar tasarısıyla ilgili
oylama
da 12 ülke "Evet", 2 ülke "Hayır" ve bir ülke çekimser oy kullandı.

Türkiye
'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin İran karar tasarısına "Hayır" oyu vereceğini açıkladı.

Brezilya
temsilcisi de oylama öncesinde yaptığı konuşmada yeni yaptırımlara "Hayır" diyeceklerini bildirdi.

Türkiye ve Brezilya, İran'ın uranyum takasına ilişkin olarak İran ile bir mutabakat imzalamışlardı.

Devletin zirvesi alarma geçti

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılacak oylama öncesi, Viyana Grubu'nun Tahran'a yanıtı üzerine İstanbul'da bulunan Devletin Zirvesi alarma geçti. Davutoğlu bir yandan Batıya, "İran ile ipleri kopartmayın" mesajı verirken, diğer yandan da Tahran'a "Gemileri yakmayın" dedi.

Başbakanlık kaynaklarından açıklama

Başbakanlık kaynaklarından Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyindeki İran'a yaptırım kararıyla ilgili oylamada ''Hayır'' oyu kullanmasına ilişkin yapılan açıklamada, ''Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur'' denildi.

Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın, BM Güvenlik Konseyindeki oylama öncesinde bir dizi temaslarda bulunduğu belirtildi.

Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva,
Lübnan
Başbakanı Saad Hariri ile telefonda görüşerek, alınacak kararlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.
Türkiye'nin bu oylamada ''Hayır'' oyu verdiği hatırlatılan açıklamada, gerekçeye ilişkin şöyle denildi:
''Türkiye, Tahran Anlaşmasında attığı imzanın arkasında durmuştur. Zira Türkiye başından beri diplomasi yolunun açık tutulmasını ve sorunun diplomasi yoluyla çözülmesini savunmuştur. Bu yöndeki kararlılığı ve tutarlılığı BM Güvenlik Konseyindeki oylamada da açıkça ifade edilmiştir. Türkiye, yaptırım kararının alınmasına rağmen diplomasi yolunun hala açık olduğuna inanmaktadır. Bu yönde çabalarını sürdürecektir.''

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin detaylı bir açıklama yapılacağı bildirildi.

İki tarafa da telkin

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyindeki İran'a yaptırım kararıyla ilgili oylama öncesinde, gerek Batı ülkeleri gerekse İran tarafı ile temaslarını sürdürerek, her iki tarafa da çeşitli telkinlerde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu bugün Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, AB'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve İran'ın Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili ile görüştü.

Görüşmelerde, Davutoğlu, Batılı ülkelere Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki tutumunu ve endişelerini aktarmaya devam ederken, uranyum takası anlaşması ile yakalanan fırsatı kaçırmamaları tavsiyesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim