Atatürk'ün 'Türk Milleti' Tanımı

Genelkurmay Başkanlığı, Büyük Atatürk'ün "Türk Milleti"ni tanımlarken kullandığı "Türkiye Halkı" teriminden yola çıkılarak zorlama ve saptırmalarla "Türkiyelilik" tanımına ulaşılamayacağını bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Bakın Atatürk ne diyor? "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran,Türkiye halkı, Türkiye halkı. Türk halkı derseniz bütün cümle düşer. Türkiye halkı. Türk milleti denir." Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kim?" Türkiye halkı. Görüldüğü gibi buradaki halk ifadesi, sınırları çizilen bir coğrafya - ki burası Türkiye - yaşayan halkın bütününü, yani hiçbir dini ve etnik ayrım yapılmaksızın, Türkiye halkını işaret etmektedir." dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Harp Akademilerinde yaptığı konuşma, bazı çevreler tarafından farklı yorumladı.

Genelkurmay Başkanlığı, bundan duyduğu rahatsızlığı yazılı açıklamayla ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı, "Türk Milleti" tanımını Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdığını belirtti.

Atatürk'ün kaleme aldığı metinde; "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir" ifadesi yeralıyor.

Açıklamada, "Tanımın ana amacı, "Türk Milleti" tanımının yapılması ve bu tanımın, kavramın etnik ve dini temellere dayanmadığının açıkça ifade edilmesidir. Tanım içindeki "Türkiye Halkı" terimi de ATATÜRK tarafından bu nedenle kullanılmıştır" denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bu tanımdan "Türkiyelilik" gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmak; hem ATATÜRK'ün "Türk Milleti" tanımını niçin yaptığını, hem de "ulus devlet" kavramının ne anlama geldiğini anlayamamak ve konuyu saptırmak demektir. Ulus-devlet yapısı içinde, bu şekildeki düşüncelerin yeri olamaz."

Editör: TE Bilişim