Ayarsız uzun far artık ağır kusur değil

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, motorlu araçlarda kısa farlardan sonra ayarsız uzun farları da “ağır kusur” olmaktan çıkardı. Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.

Araç muayenelerindeki kusurları her hafta istatistiksel olarak değerlendirdiklerini anlatan Kemaloğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Araçlardaki ağır kusurların yüzde 55-60'ını uzun farlarla ilgili kusurlar oluşturuyordu. Bu konuyu tekrar gözden geçirdik ve trafik güvenliği açısından uzun farlardaki kusurların çok olumsuz bir etki yarattığını düşünmediğimiz için hafif kusur kapsamına aldık.

Uygulamadaki kusur niteliklerini gelecek yıl tekrar değerlendirerek kusur gruplarında yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Eskiden araç muayeneleri ruhsat üzerinden sadece gözle yapılıyordu. Şu anda sistemde her noktanın kontrol edildiği bir araç muayenesi söz konusu.”

“AB mevzuatı ile farklılık yarattı iddiası

Araç Muayenesi ve Fren Testleri konusunda Alman akreditasyon kurumu DAP ve TÜRKAK'tan akredite FRENTEKNİK Şirket Müdürü Alpay Lök ise “kararı doğru bulmadıklarını” söyledi. Lök, “Bu durum, farların servislerde kontrolü gereğini ortadan kaldırmıştır. Farı ayarlanmamış araçlar trafikte eskiden olduğu gibi tehlikeli olmaya devam edecek” iddiasında bulundu.

Yeni düzenlemenin, “Ulusal Araç Mevzuatı”ndaki “ayarsız uzun farların ağır kusur grubunda yer alması şeklindeki bir yanlışı düzelttiğini, ancak kısa farlarla ilgili mevcut bir yanlışı düzeltmediğini” savundu. Lök, “Son düzenleme daha hatalı bir sonuç doğurmuştur. Çünkü 'ayarsız kısa far' ve 'ayarsız uzun far'ın hafif kusur olmasıyla far kontrol ve ayar cihazı kullanılarak araçların farlarının servislerde kontrolü gereği ortadan kalkmıştır” dedi.

Lök, söz konusu düzenlemenin ardından “Far kontrol ve ayar cihazının da kullanımına da gerek kalmayacağını” öne sürerek, “bu cihazların da atıl duruma geleceği” görüşünü dile getirdi.

“Ayarsız kısa farların ağır kusur kapsamına alınmamasıyla Ulusal Araç Muayene Mevzuatı'nın AB Muayene Mevzuatı ile farklılık yarattığını” savunan Lök, muayeneden “ayarsız farla geçen araçların, trafikte de eskiden olduğu gibi tehlikeli olmaya devam edeceğini” iddia etti. Lök, uygulamanın araç muayenesinin güvenli bir şekilde yapılması beklentilerini de boşa çıkaracağını öne sürdü.(aa)

Editör: TE Bilişim