Arınç'a TSK Tepkisi

Genelkurmay, ''İyi ki bu paşalarla savaşmamışız'' diyen Meclis eski Başkanı Bülent Arınç'ın sözlerini 'önyargılı' ve 'saptırıcı' bulduğunu belirtti.

Tuğgeneral Gürak, eski TBMM Başkanı, AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın, “Ergenekon” davası şüphelileri olan emekli generaller ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Eğer gerçekten bu sözler söylenmiş ise söz konusu kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeline ilişkin düşünce ve görüşleri çok iyi bilinmektedir” dedi.

Tuğgeneral Gürak şöyle devam etti: “Aslında bu tip kişilerin ön yargılı, saptırıcı düşünce ve ifadeleri üzerinde fazla durulmasına da gerek yok. Çünkü bu tip konuşmalar hiçbir zaman doğruları değiştirmez. Ancak bu konuşmalarda önemli bir husus var, o da Hukuk Fakültesi mezunu bir kişinin yargı kararı olmadan hiçbir kimseyi suçlamaya, dolaylı olarak da bir kurumu hedef almaya hakkı ve yetkisi olmadığını hala anlayamamış olmasıdır.”

Arınç ne demişti

"Bakın bugün bir davanın yeni bir iddianamesi hazırlandı ve açıklandı. Neler var neler... Konuşuldukça bu ülkede neler varmış, kimler ne yapmış, kimler kimlerle işbirliği yapmış, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü kimler dinamitlemiş, siyasi suikastların arkasında ne varmış, Türkiye'yi karıştıran güçler neyi hesaplamış ve Ak Parti iktidarı bütün bunlara karşı nasıl dimdik ayakta kalmış bunu görüyoruz.

Emekli orgenerallere ait ses kayıtları ortaya çıktı. Aman Allah'ım neler konuşmuşlar, neler söylemişler. Allah'a çok şükür ediyorum ki Türkiye bunların zamanında bir savaşa falan girmemiş. Yoksa bunların savaşacak halleri yok. Askerlikten başka her şeyi yapmışlar. Siyasetle uğraşmışlar, darbelerle uğraşmışlar. Memlekette kendi kafalarına göre uygun buldukları işleri yapmak için maalesef yasa dışı güçlerle bile iş birliği yapmaktan çekinmemişler. Bu çok yanlış bir şey, ama eğer Türkiye'de Ak Parti iktidarı olmasaydı, bunlara karşı hiçbir hükümet ayakta kalamazdı. Bizi biz yapan bunlarla mücadele etme noktasıdır."

Kuzey Irak'a hava harekatı

Gürak, dün Kuzey Irak'a hava harekatı yapıldığını ve Zap ile Avaşin'in bombalandığını açıkladı. Tuğgeneral Gürak, terörle mücadelede “Etkin Pişmanlık Yasası”nın yeterli olup olmadığına ilişkin soru üzerine, daha önce yasaya ilişkin olarak detaylı bir şekilde bilgi verdiklerini söyledi. Yasanın kamuoyu tarafından yeteri kadar bilinmediğini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Tuğgeneral Gürak, yasanın yeterince bilinmesi halinde ne kadar etkili çalıştığının örneklerini de verdiklerini kaydetti. Bazı PKK'lı teröristlerin ABD ordusuna katılarak Afganistan'a götürüldüğü haberlerine ilişkin soru üzerine Tuğgeneral Gürak, “Bu konuyu biz de araştırıyoruz” dedi.

Genelkurmay Başkanlığının Personel Yönetim Sisteminde (PYS) değişikliğe gidileceği yönünde haberler bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Tuğgeneral Gürak şunları kaydetti: “Personel Yönetim Sistemi ile ilgili size bazı açıklamalar daha önce de yaptık. Yeni bir düzenleme olduğu zaman zaten gerekli açıklamaları yapıyoruz. Geçmişten itibaren yapılan çalışmalar var. Başta Personel Yönetim Sistemi 2010 (PYS 2010) olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmakta olan personeli kapsayacak şekilde birçok çalışma yapılmaktadır. Personel konusunda yapılan çalışmalar modern bir silahlı kuvvetlerin çağın gereklerine uyumu kapsamında yapılan ve bugün olduğu gibi yarın da devam edecek uzun vadeli, süreklilik arz eden çalışmalardır.

Bu kapsamda, projeler netleşmeden, daha kesinleşmeden, neticelenmeden, duyumlara dayalı olarak üzerinde yorum yapılmasının doğru olmayacağını değerlendiriyoruz. Netleştikçe sizlere bu konularla ilgili bilgiler takdim etmeye devam edeceğiz.”

Ergenekon Davası kapsamında hazırlanan 2. iddianameyle ilgili soru üzerine de Tuğgeneral Gürak, “Yargıya intikal etmiş konulara ilişkin bizim birşey söylememiz uygun değildir” dedi.

Kayseri Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda görevli 3 astsubayın gözaltına alındığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı'nın mal varlığına ilişkin haberleri hatırlatan bir gazeteciye, Tuğgeneral Gürak, “Kayseri'de yürütülmekte olan soruşturma ve Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı'nın mal varlığı ile ilgili olarak, bazı çevrelerin yürütülmekte olan bir soruşturmadan çok endişe duyup rahatsız oldukları anlaşılıyor. Diğer yandan yargı süreci kendi içerisinde devam etmektedir” yanıtını verdi.

Zap/Avaşin bölgesine dün yapılan hava harekatında bölücü terör örgütüne verdirilen zayiatın tespit edilip edilmediğine yönelik soru üzerine de Tuğgeneral Gürak, değerlendirmelerin devam ettiğini, henüz netleşen bir şey olmadığını söyledi.

TSK'nın işsizliğin çözümüne katkısı

Tuğgeneral Gürak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununun, sınırlı ölçüde de olsa çözümüne katkıda bulunmak amacıyla yürüttüğü yetenek kazandırma ve modern tarım ve hayvancılık kursları hakkında bilgi verdi. İşin gerektirdiği niteliklere sahip olmamanın işsizliğin nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, mesleksizlik sorununun Türkiye'de yaygın bir şekilde yaşandığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, her erkek Türk vatandaşının askerlik hizmeti amacıyla TSK'ya katıldığı dikkate alınarak erbaş ve erlerin, askerlik görevinin yanı sıra, gönüllülük esasına bağlı olarak sivil yaşamda da istifade edebilecekleri bir alanda meslek sahibi olmalarını sağlamak maksadıyla kapsamlı bir projenin uygulanmasına devam edildiğini anlattı. Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığınca, hem eğitici temini hem de eğitim sonunda geçerli olabilecek sertifika alınabilmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalandığını belirtti.

Yapılan protokol ile radyo-televizyon tamirciliği, kaynakçılık, oto tamirciliği, yabancı dil, turizm ve otelcilik, bilgisayar kullanımı, bilgisayar bakım ve onarımı gibi 178 farklı alanda eğitim verilebildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, projenin uygulanmaya başlandığı 8 Şubat 2000'den 31 Aralık 2008 tarihine kadar, düzenlenen 33 bin 642 yetenek kazandırma kursuna 719 bin 216 personel katıldığını ve 566 bin 354'ünün başarılı olduğunu bildirdi. Tuğgeneral Gürak, kurs başarı oranının yüzde 79 olduğuna dikkati çekti.

Ayrıca, sivil yaşamda sürdürülen bazı işlerin, modern ve bilimsel yöntemlere göre icrasına imkan vermek amacıyla arıcılık, bağcılık, su ürünleri, meyvecilik, sebze yetiştiriciliği, gübre ve gübre kullanımı gibi 20 farklı konuda düzenlenen 5 bin 513 modern tarım ve hayvancılık kursuna 109 bin 710 erbaş ve erin iştirak ettiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, bunlardan 87 bin 95'inin başarılı olduğunu böylece kurs başarı oranının yüzde 79 olarak gerçekleştiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, “2000-2008 yılları arasında askerlik yükümlülüğünü yerine getiren 4 milyon 431 bin 71 erbaş ve erden yüzde 16,2'sine yetenek kazandırılmış ve sertifika verilmiştir” dedi.

Yetenek kazandırma kurslarına katılan personele, askerlik hizmetinden sonra Türkiye İş Kurumuna nasıl müracaat edecekleri konusunda da bilgiler verildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, Türkiye İş Kurumu ile koordine edilerek ihtiyaç olan iş alanlarına yönelik kursların planlanmasına öncelik verildiğini ve kursların, her celp döneminde yeni silah altına alınan Mehmetçiklerin katılışında tekrar edildiğini anlattı.

Aynı proje içerisinde, okuma yazma bilmeyen erlere yönelik olarak da okuma yazma kursları açıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, bugüne kadar açılan kurslara 242 bin 584 personelin katıldığını ve bunlardan 173 bin 156'sının bu kursları başarı ile tamamladığını, başarı oranının yüzde 71 olduğunu söyledi.

Açılan okuma yazma kurslarına devam eden Mehmetçiklerin birinci kademe eğitimini tamamlayarak okur-yazar belgesi almalarının sağlandığına dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, ikinci kademe eğitimleri ile Mehmetçiklere ilkokul beşinci sınıf denklik belgesi verildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Gürak, “Okuma- yazma kurslarında ikinci kademe eğitimlerini bitirenler açık ilköğretim altıncı sınıfa kayıt olabilmekte ayrıca sürücü belgesi almak için başvuru yapma hakkını da elde etmektedirler” dedi.

Tuğgeneral Gürak bir gazetecinin, TSK tarafından son 8 yılda, askerliğini yapan okuma yazma bilmeyen yaklaşık 250 bin personele okuma yazma eğitimi verilmesi ihtiyacı duyulduğunu hatırlatması ve “Cumhuriyetin 86. yılında bu başarı kime ait?” şeklinde soru yöneltmesi üzerine, “Bize bu durumda gelenleri biz ne şekilde eğittiğimizi size açıkladık” dedi.

Terörle Mücadele

TSK'nın, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Tuğgeneral Gürak, TSK'nın, bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında 6 Mart 2009 tarihinden bugüne kadar toplam 18 iç güvenlik olayı meydana geldiğini kaydetti.

Bu olaylarda, 9 adet el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini belirten Tuğgeneral Gürak, dönem içinde 3'ü teslim, 3'ü yakalama ve 1'i ölü olmak üzere 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Mardin'in Nusaybin ilçesi Dibek dağı bölgesinde güvenlik kuvvetleri ile teröristler arasında 12 Martta çıkan çatışmada bir teröristin etkisiz hale getirildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda; “2 makineli tüfek (1 Biksi, 1 MG-3), 5 Kaleşnikof piyade tüfeği, 2 G-3 piyade tüfeği, 1 G-1 piyade tüfeği, bu silahlara ait 704 fişek, 1 antitank mayını, 3 antipersonel mayını, 3 el bombası, 10 kilogram cinsi tespit edilemeyen patlayıcı madde, 5 kilogram patlayıcı madde yapımında kullanılan amonyum nitrat gübresi” ele geçirildiğini belirtti.

Tuğgeneral Gürak, 6-13 Mart 2009 tarihleri arasında toplam 2 arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 1 kişinin ölü olarak bulunduğunu ifade etti.

Tuğgeneral Gürak, 10 Mart 2009 tarihinde Bursa Uludağ Oteller Bölgesi'nde, telesiyej ile çıkış yaptıktan sonra aşırı sis nedeniyle kaybolan 1 vatandaşın, Uludağ Jandarma Dağ Arama ve Kurtarma Timi tarafından kurtarıldığını da söyledi.(aa)

Editör: TE Bilişim