Anayasa Değişikliğinde Sürpriz Gelişme

Anayasa değişikliği paketinde sürpriz bir gelişme yaşandı. Değişiklik teklifiyle ilgili yaşanan imza tartışmalarına son nokta konuldu.

Önce, 50 civarında Ak Parti’li milletvekili şekil tartışmalarına son vermek üzere Anayasa değişikliği teklifinden imzalarını çekti. Hemen ardından yeni teklif imzaya açıldı. Kısa sürede imzalar tamamlandı ve yeni teklif, 265 miletvekilinin imzasıyla akşam saatlerinde Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Başbakan Erdoğan yaşananları, "Muhalefetin sıkıntıları vardı, giderdik" sözleri ile değerlendirdi.

Ak Partililer Önce İmzalarını Çekti
Ankara güne, Anayasa değişiklik teklifinden, 50’ye yakın Ak Partili milletvekilinin imzalarını çektikleri haberi ile başladı. Muhalefetin, AK Parti’nin değişiklik teklifini daha önce milletvekillerinden alınan imzalarla Meclis’e sunduğu iddiası şekil tartışmalarına yol açmıştı.

İmzaların çekilmesiyle ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, "Biz demokrasi, hukuk ve özgürlüğün bir imza tartışmasının gölgesinde bırakılmasını istemiyoruz" dedi.

İmzalar Kısa Sürede Toplandı ve Teklif Yeniden Meclis’e Sunuldu
AK Parti, tartışmaların önünü, teklifi geri çekerek kesti. 50’ye yakın milletvekilinin imzalarını çekmesiyle 184’ün altına düşen teklif yeniden imzaya açıldı. İmzalar kısa sürede tamamlandı.

Başbakan Erdoğan ve bakanların da imza koyduğu yeni teklif, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Yeni Teklifteki Farklılıklar Neler?
Yeni bir madde eklenerek 30 maddeye çıkarılan teklif, eskisine göre küçük bir takım farklılıklar içeriyor.

Bunlardan ilki, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin yapısına ilişkin düzenleme.

Teklife yeni eklenen maddeyle, Anayasa’daki ayrıntılı hükümler yerine, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin kuruluşu, işleyişi ve özlük haklarının kanunla düzenleneceği hükme bağlanıyor.

Madde içinde yer alan "askerlik hizmetlerinin gereklerine göre" hükmü de düzenlemeden çıkarılıyor.

Bir diğer değişiklik ise parti kapatmalara ilişkin maddede yapıldı.

Daha önceki düzenlemede, Anayasa Mahkemesi’nin partilerin kapatılmasına, devlet yardımından yoksun bırakılmasına üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla karar vereceği öngörülüyordu. Yeni teklifte bu sayı, toplantıya katılanların üçte ikisi olarak değiştirildi.

"Muhalefetin Sıkıntılarını Giderdik"
AK Parti’nin bu adımını "hukuksuzluğun itirafı" diyerek eleştiren muhalefete cevap Başbakan Erdoğan’dan geldi. Hıçkırık nedeniyle zaman zaman konuşmakta zorlanan Erdoğan, "Muhalefetin sıkıntılarını giderdik" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:
"Muhalefetin bazı malum sıkıntıları var, hastalıkları var. Bu sıkıntıları, hastalıkları giderelim istedik. Arkadaşlarımız çok daha fazla bir rakamla bizzat imzaları toplayarak ve metinde ufak da bir değişiklik yaparak gidermiş oldular."

Erdoğan’dan Baykal’ın "TV’de Tartışalım" Önerisine Ret
Başbakan, Ana Muhalefet Lideri Deniz Baykal’ın "Anayasa değişikliğini televizyonda tartışalım" önerisini ise "işimiz çok, vaktimiz yok" diyerek reddetti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu tür münazaraları lise yıllarında çok yaptık ve oralarda sürekli olarak bu münazaralarla gençlik yıllarımızı değerlendirdik. Öyle zannediyorum ki bazı siyasiler bunu şimdi gerçekleştirmek istiyorlar. Biz artık bunlardan tadımızı, zevkimizi aldığımız için birilerine de artık kusura bakmasınlar, bu zevki tattırmak istemiyoruz. Zaten onlar meydanlarda bunu ellerinden geldiği kadar yapmaya gayret ediyorlar. Buyursunlar buna devam etsinler. Bizim yapacak çok işimiz var, görevimiz çok ağır."

Editör: TE Bilişim