Anayasa Değişikliği Teklifi Meclis'te

 TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifi 26 maddeden oluşuyor. Teklifte, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının da görevleriyle ilgili suçlarından Yüce Divan'da yargılanmasının yolu açıldı.

Bozdağ, beraberinde bir grup milletvekiliyle Şahin'i makamında ziyaret ederek, hazırlanan Anayasa değişikliği teklifini verdi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e sunulan Anayasa değişiklik teklifi 26 maddeden oluşuyor. Maddelerden birisi geçici 3 maddeyi kapsıyor.
Teklifte, Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 51, 53, 54, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156, 159. ve 166. maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Teklifle, geçici 15. madde yürürlükten kaldırılması da yer alıyor.  
Anayasa değişikliği teklifinin yürürlük maddesinde, halkoyuna gidilmesi durumunda teklifin tümüyle oylanması öngörülüyor.

Anayasa değişiklik teklifi, tam metin tıkla

Teklifte öne çıkan ifadeler şöyle:

-Teklifte, daha önce açıklanan taslaktan farklı olarak uzlaştırma kurulu kararları 
toplu sözleşme niteliğinde olması yer alıyor 
-Toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılmasının yolu açılıyor 
-Genel grev yasağı kaldırılıyor

Hukukun standartları yükseliyor

Anayasa değişiklik teklifini, beraberindeki bir grup milletvekiliyle Meclis Başkanlığına sunan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Bozdağ, Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik öngören teklifi genel gerekçe, madde gerekçeleri ve teklif metniyle birlikte ve yeterli imzayla sunduklarını söyledi. Bozdağ, ''Demokrasinin, hukukun standartlarını yükselten, bireysel hakları daha güvence altına alan, sendikal hakları genişleten düzenlemeler içermektedir'' dedi.  
Bozdağ, ''Yeniden muhalefetle bir uzlaşı arayışına girecek misiniz?'' sorusuna, ''Elbette bundan sonraki süreçte de hem komisyon hem de genel kurul görüşmeleri sırasına bütün siyasi partilerimizin ve milletvekillerimizin, herkesin, her kesimin katkısını bekliyoruz'' diye konuştu.

Değişmez maddeleri müzakere etmeyiz

Bir gazetecinin, ''BDP'nin bazı önerileri oldu, onların önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle ilk 3 maddenin değiştirilmesini teklif ettiler'' sözlerine karşılık Bozdağ, ''Değişmez maddelerle ilgili teklifleri müzakereye açık olmadığımızı her zaman ifade ettik'' dedi. 
Kamuoyuna sundukları metnin, şimdiye kadar hazırlanmış bulunan değişik Anayasa önerilerinin değerlendirmelerinden hareketle bir uzlaşma metni olduğunu ifade eden Bozdağ, teklif bütün olarak değerlendirildiğinde, her konuda objektif, hukukun gereklerine ve milletin taleplerine uygun düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Bozdağ, ''Bizim 330 ile ilgili herhangi bir tereddütümüz kesinlikle yok. Milletvekillerimiz içinde bu konuda bir sıkıntı yok. Ama başka yerlerde sıkıntı var'' diye konuştu.(aa)

Editör: TE Bilişim