Anayasa değişikliği için düğmeye basıldı’ 
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıkladı

SURİYE’DE resmi temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün, TRT-Türk’ün Şam Bürosu’nu açtı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, şöyle dedi: “Sayın Genelkurmay Başkanımız veya TSK’nın üst kademesinde görev almış bütün komutanlarımızın demokrasiye bağlılığından zerre kadar şüphemiz yok. Son operasyonlar bir yargı operasyonu. Savcıların hakimlerle birlikte yürüttüğü operasyonlardır. Bunlara ne benim ne bir başkasının müdahale etmesi söz konusu değildir.”

Arınç, yargı reformu ve anayasa değişikliği paketine ilişkin soruyu yanıtlarken de, yasama organının bir anayasa değişikliği yapmasının “doğal bir ihtiyaç” olduğunu söyledi. Arınç, şöyle devam etti: “Bunların içerisinde siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili hükümlerin yeniden gözden geçirilmesi ve yüksek yargıyla ilgili acilen yapılmasını düşündüğümüz bazı değişiklikler var. Eminim ki çok haklı bir Anayasa değişikliğine MHP, CHP, BDP’den de ’Evet’ diyenler olabilir. Dolayısıyla teklifimizi bu Mart’ta yeni şekliyle partilere götürmek, mümkünse destekleriyle, değilse de kendi gücümüzle halk oylamasına götürecek biçimde parlamentoya getirmek istiyoruz. Bunun düğmesine basılmıştır.”

Şahin: Teklifi özlemle bekliyoruz

TBMM Başkanı M. Ali Şahin, gazetecilerin Anayasa değişikliği paketine ilişkin sorularını yanıtladı. Şahin, “Türk demokrasisini daha da geliştirecek ve halkımızın ekonomik, sosyal katkılar sağlayacak her teşebbüsten büyük memnuniyet duyarım. Düşünülen Anayasa değişikliği bunları sağlayacaksa ki sağlayacağını umut ediyorum, ben de Meclis Başkanı olarak böyle bir teklifin Başkanlığımıza verilmesini özlemle bekliyorum” dedi.

CHP: Önce dokunulmazlık

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: Yapılmak istenen anayasa değişikliği, yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmak, yanlı yargı yaratmak amacına yöneliktir, yargıyı da AKP’lileştirmek düşüncesi egemendir. Böyle bir anayasa değişikliğinde CHP, taraf olmaz. CHP, dokunulmazlık ve geçici 15. madde haricinde, bu iktidarla bir anayasa değişikliğinde taraf olmayacak ve anayasa değişikliğine destek vermeyecektir.

MHP: İktidarı samimi bulmuyoruz

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: AK Parti iktidarını Anayasa değişikliği için samimi ve dürüst bulmuyoruz. Bir uzlaşma arama niyeti de olmadığı kanaatindeyiz çünkü referandum yasasını, Anayasa değişiklik teklifinden önce getirip Meclis’e sunuyorlar. Anayasalar bir toplumsal uzlaşma belgesidir. Bu sebeple AK Parti’yi bu konuda dürüst ve samimi bulmamaktayız ve hiçbir şekilde bir işbirliği anlayışı içinde olmayacağız.
 

Editör: TE Bilişim