Altın Fiyatları Rekor Kırdı 

Doların değer kaybetmesiyle rekor üstüne rekor kıran altının ons fiyatı en son 1,045 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.


Daha önce altının ons fiyatı Mart 2008'de 1.032,80 dolarla tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Altının fiyatı son 8 yıldır sürekli artıyor.

Altının yükselişinde dün İngiliz Independent gazetesinin, petrol zengini Körfez ülkelerinin,  petrol ticaretinde ABD dolarının yerini alacak para sepeti konusunda Rusya, Çin,  Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yürüttüğü haberi ile ABD dolarının değerinin düşmesi etkili oluyor.

Doların düşmesi ile yatırımcılar yönünü altın ve bakır gibi değerli metaller ile petrole çevirdi.

Uzmanlar, faiz oranlarının neredeyse sıfır olduğu bir durumda, altına  geçmenin ek maliyetinin sıfır olması yüzünden yatırımcıların altını daha cazip  bir yatırım aracı olarak gördüğünü söylüyorlar.

Quantitative Commodity Research şirketinden Peter Fertig, mücevhere olan  talebin artması nedeniyle son çeyrekte altın fiyatının yükseleceğini,  “Yalanlansa bile, Körfez ülkelerinin petrol fiyatını sadece dolara değil, para  sepetine sabitlemeyi istediği yönündeki spekülasyon, dolar diğer para birimleri  karşısında değer kaybederken altın için olumlu bir unsur” dedi.

AngloGold Ashanti Üst Yöneticisi Mark Cutifani, gelecek 12 ayda altının  ons fiyatının 950-1,100 dolar aralığında seyredeceğini, ABD ekonomisinin  gerilemeye devam etmesi ve yatırım talebinin artması halinde altının ons  fiyatının 1,100 dolar seviyesini kırabileceğini ifade etti.

Editör: TE Bilişim