AK Parti'den CHP'ye Uzlaşma Formülü!
Kanal 7’de Başkent Kulisi programına katılan Adalet Bakanı CHP ile Anayasa taslağı için uzlaşı formülünü açıkladı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa oylamalarında, yürürlük maddesine, “Şu maddeler ayrı oylanır” diye bir hüküm koyulabileceğini ve böylece paketin bölünebileceğini ifade etti.

Kanal 7’de Mehmet Hacet’in Başkent Kulisi adlı programa katılan Ergin, Eğer CHP referanduma, ayrılarak sunulmasını istediği maddeleri Anayasa Mahkemesi’ne götürmezse, yürürlük maddesine ‘bu maddeler ayrı oylanır’ hükmü konulabilir” dedi.

Programa katılan gazeteciler arasında yer alan Fikret Bila, Milliyet gazetesindeki bugünkü köşesinde Ergin'in uzalaşma formülünü yazdı:

Uzlaşma hala mümkün

TBMM birinci tur oylamaları bitirmek üzere... Pakete iktidar partisi dışında destek yok. BDP’nin 330’un altında kalmasın diye verdiği birkaç oyluk destek dışında muhalefet partileri destek vermiyor. Maddeler bıçak sırtında geçiyor.

Uzlaşma formülü

Acaba ikinci tur oylamalar başlamadan iktidar partisiyle CHP arasında bir uzlaşma olasılığı var mı?

Adalet Bakanı Ergin, uzlaşma konusunda umudunu koruyor. Uzlaşmanın teknik olarak mümkün olduğunu söyleyen Bakan Ergin, bir uzlaşma formülü de tarif etmiş oldu.

Bakan Ergin uzlaşmayı “Eğer CHP referanduma, ayrılarak sunulmasını istediği maddeleri Anayasa Mahkemesi’ne götürmezse, yürürlük maddesine ‘bu maddeler ayrı oylanır’ hükmü konulabilir” diye formüle etti.

Kapımız uzlaşmaya açık

Buna göre; CHP parti kapatılması, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili maddeleri Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyeceği taahhüdünde bulunursa, bu maddelerin referanduma ayrı sunulması konusunda iktidar partisi uzlaşmaya açık görünüyor. Bakan Ergin, bu koşulla “Kapımız uzlaşmaya hâlâ açık” dedi.

CHP’nin hem bu maddeleri ayrı referanduma sunulmasını isteyip hem de “Anayasa Mahkemesi’ne gideriz” demesinin bir çelişki olduğunu vurgulayan Bakan Ergin’e göre, hem millete sorup hem millet adına karar veren Anayasa Mahkemesi’ne gitmek, ciddi bir çelişki.

Adalet Bakanı, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyeceğini açıklaması ve kanunun tümünün 367 veya üzerinde bir oyla geçmesi halinde, paketin üç maddesinin ayrılarak referanduma sunulması konusunda uzlaşmayı mümkün görüyor.

Bir sandıkta iki oylama

Adalet Bakanı Ergin, uzlaşma sağlanması halinde ikiye ayrılacak paketin referanduma iki soruyla sunulabileceğini ifade etti ve şöyle dedi:

“Böyle bir durumda aynı oy pusulası üzerinde iki soru olabilir. Seçmen istediğine ‘evet’, istediğine ‘hayır’ diyebilir veya iki ayrı oy pusulası kullanılır ve oylamalar bu iki ayrı oy pusulasıyla aynı gün aynı sandıkta yapılır.”

Gül yardımcı olur

Anayasa değişikliği, kanunun 367 ve üzerinde bir oyla geçmesi halinde referanduma götürülmesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün takdirinde. Bakan Ergin, TBMM’de bu yönde bir uzlaşma sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Gül’ün yardımcı olacağını düşünüyor. “Sayın Cumhurbaşkanı adına konuşamam ama tanıdığım kadarıyla biz parlamentoda bir uzlaşma sağlarsak Sayın Gül yardımcı olur kanaatindeyim” dedi.

Editör: TE Bilişim