Ağrıyı Hemen Dindiren Yöntem

Ağrı belki de insanların en çok dert yandığı konu. Durumdan en çok muzdarip olanlar ise çocuklar.

Araştırmalar küçük yaşta büyük hastalık geçiren çocukların özellikle çektikleri ağrıları unutamadığını ortaya koyuyor.

Çocuklarda ağrı sorununun önüne geçmek için dünyada çok basit bir yöntem uygulanıyor. Üstelik bu yöntem etkisini çok kısa bir sürede gösteriyor, ağrılar hemen diniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir özel hastanenin doktorlarından Dr. Çiçek Oya Cengiz, "Norveç’te yapılan bir çalışma var. Kanserli çocuklara sormuşlar. Kanserli olup iyileşen çocuklara. ’En kötüsü neydi? En kötü yaşadığın neydi? Kanserli olmak mıydı? Saçlarının dökülmesi miydi? Kemoterapi miydi?’ Çocukların vediği cevap çok önemli. Yüzde 60’a yakını şunu söylüyor: En fazla ağrı duyduğum bana bakım sırasında verilen ağrıydı." diye konuştu.

Azot Protoksit gazıyla ağrıların iğnesiz acısız dindirilebildiğini belirten Dr. Cengiz, "Bu gazın en önemli özelliği kısa süreli anestezi yaratması. İki üç dakika içinde hemen etkisini gösteriyor. Çocuklarda büyük bir rahatlık yaratıyor. En önemli kısmı da hemen gazı durdurur durdurmaz bu etkinliğin kaybolması." dedi.

Bu gaz çocuklarda yüzde 50 azot, yüzde 50 oksijenden oluşan karışımla kullanılıyor.

Yöntemi en fazla kullanan ülkeler ise ABD, Kanada ve Fransa. Gelişmekte olan ülkelerde ise kullanımı oldukça düşük.

Doktor Çiçek Oya Cengiz, çocuklarda ağrıyı acısız dindiren azot protoksit gazının Türkiye’de daha yaygın kullanılmasını öneriyor:

"Çocukların hayatını değiştirecek bu gaz bence. Onun dışında ilaç tedavileri var tabi Türkiye’de ama asıl bilinç sorununu biraz değiştirmek lazım. Türkiye tıp alanında bütün ülkelerle mukayese edebilir halde, bu ağrı konusunda da o hale gelebilmeli."

 

Editör: TE Bilişim