Afganistan Maden Cenneti Çıktı

New York Times gazetesinde yer alan haberde, onlarca yıldır, savaş , iç şavaş, terör, işgal, kan ve gözyaşının eksik olmadığı Afganistan’da 1 trilyon dolar değerinde el değmemiş mineral yatakları olduğu, Pentagon ihalelerin danışmanlığını yaptığı belirtildi.

Gazeteye konuşan üst düzey bir yetkili, henüz hiç el değmemiş maden yataklarının hem Afgan ekonomisini düze çıkaracağını hem de ABD’nin Afgan savaşının maliyetini karşılayacağını kaydetti. Gazetenin haberinde Afganistan’da bulunan maden yatakları arasında demir, altın, bakır, kobalt gibi madenlerin yanı sıra lityum gibi endüstriyel açıdan son derece kritik madenler de var. Gazete, Afganistan’ın dünyanın en önemli maden kaynağı haline gelebileceğini yazdı.

Gazete, bir Pentagon andıcında Afganistan’dan ‘’Lityumun Suudi Arabistanı’’ şeklinde bahsedildiğini belirtti. Lityum, pil üretiminden laptop ve Blackberry üretimine kadar kullanılmasıyla yeni teknolojinin en kritik madenlerinden biri. Afganistan’ın sadece Gazni vileyetindeki lityum yatağının şu an dünyanın en büyük lityum kaynağı olan Bolivya’nın yatakları kadar zengin olduğu belirtiliyor.

Maden yatakları Pentagon yetkilileri ve Amerikalı jeolistlerden oluşan dar bir ekibin çalışmalarıyla bulundu. NY Times’a göre, Amerikalılar, bulunan madenler konusunda Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’yi de yakın zaman önce bilgilendirdi. Afganistan’daki birliklerden de sorumlu ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraus ise, Afganistan’ın maden potansiyelini ‘hayret verici’ olarak nitelendirdi.

Afganistan’da ABD – Çin maden savaşı

Afganistan’ın maden cenneti olduğunu ‘’bulan’’ Amerikalıların en büyük korkusu ise, büyük kaynak açlığı çeken Çin. ABD, Çin’in bu büyük maden kaynağı için Afganistan’a ‘’çökmesinden’’ kokuyor. Çin, Aynak bölgesindeki bakır madenlerinin işletme ihalesini kazanmıştı. Ancak daha fazlasını istiyor.

Pentagon ihalelerin danışmanlığını yapıyor

NY Times’ın haberine göre, Afganistan, madenlerinin işletme ihalelerini Sonbahardan itibaren yapmaya başlayacak. Bu konuda Pentagon’un Afganistan Maden Bakanlığına danışmanlık yaptığı belirtiliyor. Madenleri bulan ekibin yöneticilerinden olan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Brinkley, ‘’Maden bakanlığı bu işin üstesinden gelebilecek donanımda değil. Onlara hazır olmaları için yardımcı oluyoruz’’ diye konuştu.

Afganistan’ın Gayri Safi Milli hasılası halen 12 milyar dolar civarında.

Editör: TE Bilişim