ABD'ye En Olumsuz Bakan Ülke

ABD'de bulunan Pew Araştırma Merkezi adlı kuruluşun yayımladığı yıllık küresel eğilimler raporunda, Türkiye'de ABD'ye olumlu bakanların oranının yüzde 14 olduğu görüldü. 2007'de yüzde 9, 2008'de yüzde 12 olarak ortaya çıkan bu oranın, ABD Başkanlığına Barack Obama'nın seçilmesinin ardından da pek yükselmediği değerlendirmesi yapıldı.

Yüzde 14'lük bu yılki oran, ankette yer alan 25 ülke içindeki en düşük oran olarak ortaya çıktı. ABD'ye olumsuz bakan Türklerin oranının da yüzde 69 olduğu belirtildi. Buna karşılık, geçen yılki ankette Türklerin sadece yüzde 2'si, eski Başkan George W. Bush'a güvendiğini ifade ederken, bu yıl Başkan Obama için olumlu görüş ortaya koyanların oranı yüzde 33 çıktı.

Ankete Türkiye'de katılanların yüzde 40'ı ABD'yi "düşman" olarak nitelendirirken, bu ülkeyi "ortak" olarak görenlerin oranı yüzde 18 oldu. İki yıl önceki ankette Türklerin yüzde 76'sı ABD'yi olası bir askeri tehdit olarak görürken, bu yıl bu oran yüzde 54'e düştü. Pew Araştırma Merkezinın anketinde, AB'ye olumlu bakan Türklerin oranı yüzde 22, olumsuz bakanların oranı da yüzde 59 olarak görüldü. Ankete göre Türklerin sadece yüzde 2'si, terörist Usame bin Ladin'e olumlu bakıyor.

Editör: TE Bilişim