ABD Temsilciler Meclisi"Soykırım" Tasarısı Kabul Etti

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, sözde "soykırım" tasarısını kılpayı kabul etti. 46 üyenin 22'si ret yönünde oy kullanırken, 23 kişi kabul yönünde oy kullandı. Başkan tasarının kabul edildiğini açıkladıktan sonra salondan alkış sesleri yükseldi.

Yaklaşık beş saat süren oylama maratonu, bugüne kadar en heyecanlı Komite görüşmesi oldu. Son ana kadar sonuç belli değildi. İlk etapta tasarıya "hayır" oyları uzunca bir süre önde gitti. Daha sonra dört üyenin oturumdan ayrılmasıyla yaklaşık birkaç saat boyunca sonuçlar 22 "evet", 20 "hayır" şeklinde kaldı. Ancak daha sonra söz konusu dört üyenin üçünün salona girmesiyle bir oyla da olsa tasarı kabul edilmiş oldu.


Komite'de kabul edilen tasarıda, ABD Başkanı'nın her 24 Nisan'da Amerikan halkını sözde "soykırım" sırasında hayatını kaybeden 1.5 milyon Ermeni'yi anmaya davet etmesi isteniyor.

Tasarının Komite'de kabul edilmiş olması yasalaştığı anlamına gelmiyor. Karar tasarısının bundan sonra Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na sunulması bekleniyor. Genel Kurul gündemine alınıp alınmayacağı ise henüz belli değil.

Türkiye, söz konusu tasarının geçmesi durumunda bunun hem Türk-Amerikan ilişkilerine hem de Ermenistan'la yürütülen sürecin olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın Ankara'ya çekilmesi de masada bulunan seçenekler arasında. 

Editör: TE Bilişim