AB ile ABD'nin Güç Savaşı Başladı

Küresel krizi derinleştirmekle suçlanan yaklaşık 1.5 trilyon dolar büyüklüğündeki hedge fonlara sıkı denetim geliyor. Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği maliye bakanları, piyasalar düşerken, kâr etmek için karmaşık stratejiler kullanan hedge fonların faaliyetlerinin sıkı şekilde denetlenmesine karar verdi. Karar İngiltere'nin itirazı, ABD'nin 'fonlarımızı çekeriz' tehdidine rağmen alındı.

Londra kaybetti

Sözkonusu fonların yüzde 80'ine ev sahipliği yapan İngiltere da sıkı düzenlemelerin bunları ülkeden kaçırmasından endişe ediyor. Euro grubu başkanlığını yürüten Jean Claude Juncker tarafından yapılan yazılı açıklamada bakanların alternatif yatırım araçlarını "zararlı" olarak görmediklerini, ancak bu araçların mali sistemdeki mevcut riskleri yayma ya da büyütme tehlikesi olduğunu dile getirdi. Yasa tasarısı hedge fonların Avrupa Birliği içinde faaliyet göstermesinin izne tabi tutulmasını öngörüyor. Fonların alabilecekleri borca sınırlamalar getiriyor.Tasarı temmuzda oylanacak.

Avrupa Birliği'nin aldığı hedge fonlara sıkı denetim kararı, ABD ile güç savaşını da ortaya çıkardı. Düzenlemelerin 'korumacı' olduğunu ileri süren ABD Senatosu Beyaz Saray'a Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ülkelere yardım etmesini veto etme yetkisi verdi. Buna göre Beyaz Saray, IMF'in borçlarını geri ödeyememeleri muhtemel ülkelere kurtarma paketi hazırlamasına karşı çıkacak. Senato'da yapılan oylamada bu öneri 94 üyenin oyları ile kabul edildi. ABD'nin bu gücünü zor durumdaki Euro Bölgesi üyelerine verilecek kredi için kullanıp, kullanmayacağı tartışma yarattı. 186 üyeli IMF'nin en büyük hissedarı ABD, yüzde 17.09 oy hakkına sahip, yani kurumun kararlarında tayin edici ortaklardan biri.


Yunanistan'a kötü haber

Bu nedenle ABD'den bir veto çıkması halinde Yunanistan'a verilecek IMF yardımı zora girebilir. Bu durumda Yunanistan sadece Euro Bölgesi ülkelerinden yardım alabilecek. Hatta hazırlanan 750 milyar euroluk dolarlık acil kurtarma fonu da tehlikeye düşebilecek. Bu fonun üçte birini oluşturan 250 milyar euroyu IMF'nin karşılaması bekleniyor. ABD veto hakkını saklı tutsa da, Senato'nun verdiği yetkinin son 6 aydır değer kaybeden euro üzerinde Demokles'in Kılıcı gibi sallanacağı kesin.

Euro "yeni kemer sıkma yok" açıklamasıyla canlandı

Pazartesi günü 1.22'ye inerek son dört yılın en düşük düzeyini gören euro/dolar paritesi dün hafif toparlanarak 1.24'ü geçti. Yunanistan'ın bugünkü itfası öncesi Avrupa Birliği'nden 14.5 milyar euro yardım alması euroyu dolar karşısında değer kazandıran en önemli gelişmeydi. Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın borç krizinin, kıta genelinde bir kemer sıkmayı başlatmayacağını belirtmesi de euro üzerinde etkili oldu.

Avrupa 14,5 milyar Euro verdi Atina temerrütten kurtuldu

Yunanistan vadesi bugün dolan yaklaşık 8.5 milyar euroluk borcunu ödemekte kullanmak için Avrupa Birliği'nin (AB) taahhüt ettiği yardımın 14.5 milyar euroluk kısmını dün aldı. Paranın Avrupa Merkez Bankası üzerinden Yunanistan'a aktarıldığı açıklandı. Uluslararası Para Fonu da (IMF) Atina'ya geçen hafta 5.5 milyar euro aktarmıştı. Yunanistan'ın aldığı bu kaynak, daha önce AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) koordinasyonunda hazırlanan 110 milyar euroluk kurtarma paketin kapsamında sağlandı.

 

Editör: TE Bilişim