ABD'den önce aya ayak basılmış 
 
40 yıl sonra ortaya çıkan şok kayıtlar

İnglitere'deki Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezi tarafından Ay'a adım atmanın 40. yıldönümü şerefine yayınladığı daha önce duyulmamış kayıtlar ilginç bir olayın ortaya çıkmasına yol açtı.

1969'lardaki Ay'a ayak basma yarışı sırasında, Rus uzay aracının Apollo 11'i 'alt etmek amacıyla' daha önce Ay'a ulaştığı ortaya çıktı.

Temmuz 1969'da Cheshire'da bulunan Jodrell Rasathanesi'ndeki teleskoplar, Amerikalıları Ay yüzeyine taşıyan Eagle Lander uzay aracını izliyordu. Astronom Sir Bernard Lovell de uzayın bu bölgesinden gelen telsiz yayınlarını dinlemekteydi. Jodrell bu sırada Sovyetlere ait Luna 15 adlı insansız uzay aracını takip etmeye başladı. Luna 15'in görevi Ay'ın yüzeyinden örnekler alarak, Amerikalılardan önce Dünya'ya dönecekti.

Jodrell'in Lovell radyo teleskobuna ait bugüne dek gizli kalmış kayıtlar, Rus uzay aracının Ay'ın yörüngesinde dönerken 21 Temmuz'da saat 15.50'de Ay yüzeyine çarptığını ortaya koydu. Yani Rus uzay aracı Amerikalıların Ay'a adım atmasından birkaç saat önce Ay yüzeyine ulaşmıştı.

Kayıtlarda Jodrell Rasathanesinin kurucusu Sir Bernard'ın arka plandaki sesi de duyuluyor. Astronom, Luna 15'in yörüngesinde bir değişiklik olduğunu ve ABD'nin iniş sahasına doğru yaklaştığını belirtiyor. Daha sonra da, Moskova'daki bir kaynaktan' uzay aracının Ay'a iniş yapacağı öğreniliyor.

Jodrell'in kontrol odasındaki insanların sesleri de kayıtlarda duyulor. Odadakiler, Luna 15'in çarpmadan önceki son dakikalarında "İniyor" "Çok hızlı iniyor" diye bağırıyor.

Editör: TE Bilişim