24 Saatte Son Sürat Emeklilik

İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Mustafa Keskin, 1 Nisan'da başlatılan Bölge Sağlık Kurulu uygulamasıyla, en az 6 ay süren maluliyet aylığı bağlanma süresinin 48 saate indiğini söyledi.

Bu uygulamanın sosyal güvenlikte önemli bir reform olduğuna dikkat çeken Keskin, “Bugüne kadar 902 kişiye malülen emeklilik aylığı bağladık, her birinin işlemi iki günde tamamlandı. İşlem süresini inanılmaz ölçüde kısalttık” dedi.

2009 Nisan'a kadar tek merkezden, Ankara'dan yapılan malulen emeklilik işlemlerinde, Bölge Sağlık Kurulları yapılanmasıyla başlayan yeni dönem memnuniyet yarattı. Eski SSK'lı ve eski Bağ-Kur'luların iş kazası ve meslek hastalıkları dışında kalan maluliyet işlemleri Türkiye genelinde 9 ilde oluşturulan 9 Bölge Sağlık Kurulu'nda gerçekleştirilirken, SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ege Bölgesi'ndeki Aydın, Manisa, Denizli, Uşak ve Muğla illerine de hizmet veren, İzmir'deki Bölge Sağlık Kurulu'na bugüne kadar bin 100'ün üzerinde başvuru olduğunu belirten Keskin, şunları söyledi:

“Memurlar ile iş kazası ve meslek hastalıkları dışında kalan maluliyet işlemleri Türkiye genelinde İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Kocaeli, Bursa, Konya, Kayseri ve Samsun'nda oluşturulan 9 Bölge Sağlık Kurulu'nda yapılmaya başlandı. SGK İzmir İl Müdürlüğü bünyesinde Ege'deki 6 ile hizmet vermesi için kurulan ve 3 doktor, 4 memurdan oluşan Bölge Sağlık Kurulumuz, işlemleri çok hızlı gerçekleştiriyor. Eskiden bu işlemler Ankara'dan yapılıyordu ve tüm Türkiye'den yapılan başvurular nedeniyle çok yoğunluk yaşanıyordu. Hak sahibinin raporu, belgesi tamamsa, sonuçlanması 6 ayı buluyordu. Eğer belge eksiği varsa, başvuru iade ediliyor, eksiğin tamamlanması isteniyordu. Böyle olunca da 6 aylık süre daha da uzuyordu. Sigortalılar mağdur oluyordu. Yeni uygulamayla sigortalıların mağduriyetleri önlenip işlemler hızlandı. Ortalama 6 ay bekleniyordu, şimdi iki günde işlemler sonuçlanıyor. 1 Nisan'dan bu yana 902 başvuru sonuçlandırıldı. Her başvuru belge eksiği yoksa en fazla 48 saatte sonuçlandırılıyor. 223 başvuruda ise belge eksiği saptandı, tamamlanması için sigortalılara bilgi verildi. bekleyen 10 başvuru var, onlar da iki günde sonuçlanır. Yani başvurular neredeyse beklemeksizin sonuçlandırılıyor.”

Editör: TE Bilişim