23 Nisan Coşkusu

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı... Büyük Önder Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bayram, coşkuyla kutlanıyor

Ankara

Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik başkanlığındaki heyet, Atatürk'ün kabrine çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Hüseyin Çelik Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Çelik deftere;"Emanetiniz emin ellerdedir. Çocuklarımızla birlikte sizlere şükranlarımızı arz ediyorum."diye yazdı.

Anıtkabir'deki ikinci tören ise saat 09.15'te başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ana muhalefet partisi Genel Başkanı Deniz Baykal ve çok sayıda Bakan ile birlikte Ata'nın huzuruna çıktı. Köksal Toptan, Anıtkabir özel defterine; "Türkiye Büyük Millet Meclisi, kurduğunuz Cumhuriyeti Anayasa'da ifadeleri bulunan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti nitelikleri ile sonsuza dek yaşatacaktır" diye yazdı.

Resmi törenin bitmesinin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Köksal Toptan daha sonra, 1'inci Meclis'teki törene katıldı. Buradaki törende, 23 Nisan 1920'deki ilk Meclis oturumu canlandırıldı. Temsili ilk oturumda, 1'inci Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla Sinop Mebusu Şerif Bey'in yaptığı konuşma yeniden seslendirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Meclis Başkanı Köksal Toptan konuştu. Toptan, 1'inci Meclisi vatan topraklarının her köşesinden gelen özgürlük sevdalılarının buluşma adresi olarak niteledi.

Köksal Toptan, 1'inci Meclis özel defterini de imzaladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki ilk tören ise Meclis bahçesindeki Atatürk anıtı önünde gerçekleşti. Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından da İstiklal Marşı okundu.

Törene, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, AK Parti, CHP ve MHP Grup Başkanvekilleri, milletvekilleri ve Meclis çalışanları katıldı.

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kutlamaları da kabul etti.

Tören salonundaki kutlamalara, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Anamuhalefet CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yüksek Yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, Kuvvet Komutanları ve milletvekilleri katıldı.

23 Nisan coşkusu, 19 Mayıs Stadyumu'ndaki kutlamalarla devam etti. Buradaki tören, İstiklal marşının okunması ve bayrakların göndere çekilmesi ile başladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, törendeki konuşmasınan dünyanın ilk ve tek çocuk bayramını kutlayarak başladı.

Çelik, "1920'den beri, Millet iradesinin temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet ve ilkelerle yoluna devam etmiştir, bundan sonra da devam edecektir" dedi.

Törenler, öğrencilerin birbirinden renkli gösterileri ile son buldu.

İzmir'de 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı İzmir'de de coşkuyla kutlanıyor. İzmir'deki kutlamalar TRT Çocuk şenliği ile birleşince ortaya renkli görüntüler çıktı. İzmir'deki kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı.

Daha sonra Atatürk Stadymu'nda devam eden kutlamalar TRT'nin çocuk şenliğiyle daha da renklendi. Bu yıl 31'ncisi düzenlenen ve İzmir'de yapılan çocuk şenliğine 60 ülkeden 950 çocuk katılıyor. İzmir'de düzenlenen "TRT 31'nci Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'nin gala programı" başladı. Dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar TRT ekranlarından barış ve kardeşlik mesajı veriyor.

60 ülkeden 950 çocuk, İzmir Halkapınar Spor Salonu'ndaki gala programında buluştu. Galada her grup, kendi ülkesinin oyunlarını sergiliyor, şarkılarını seslendiriyor. Saat 13.30'da başlayan kutlamalar, TRT-1 ve TRT-ÇOCUK kanalının yanısıra TRT-INT ve TRT- AVAZ'dan canlı yayınlanıyor.

İstanbul

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İstanbul'da olumsuz hava şartları nedeniyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda kutlandı. Törende coşku ve çocukların neşesi vardı.

İstanbul'da ilk tören her zaman olduğu gibi Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenklerin konulması ve saygı duruşu ile başladı. Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Ali Sami Yen Stadı'ndaki törenler ise hava muhalefeti nedeniyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na alındı.

Yoğun katılımın olduğu tören öğrencilerin renkli gösterileriyle 23 Nisan ruhunu yansıttı. Bu arada, Ali Sami Yen stadında yapılamayan gösterilerin, hava durumuna göre önümüzdeki günlerde yapılmasının planlandığı bildirildi.

Editör: TE Bilişim