"2020 Piyasalarına Broker Bakışı" Paneli Gerçekleştirildi

Deniz Ticaret Odası 37. Gemi Brokerleri ve Navlun Komisyoncuları komitesi  olarak 17 Aralık tarihinde oda meclis salonunda “2020 Piyasalarına Broker Bakışı” konulu bir panel düzenledi. Panelin açış konuşmasında 37.Gemi Brokerleri ve Navlun Komitesi Başkanı Kaptan Semih Dinçel, piyasalara genel bakışı yansıtmak için bir sunum gerçekleştirdi. Dinçel, sunumda 2019 yılında navlun piyasalarında tonaj bazında yaşanan gelişmeleri İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencilerine aktardı.

Geçmiş iş yaşamında örnekler veren Çakır’dan altın tavsiyeler

37.Gemi Brokerleri ve Navlun Komitesi Başkanı Kaptan Semih Dinçel’in sunumunun ardından IMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır panelin moderatörlüğünü yapmak için kürsüye çıktı.

Bizden daha şanslısınız

‘Bizden daha şanslısınız, bizim zamanımızda bilgiye ulaşmak hiç de kolay değildi. Şimdi internetten her şeyi anında bulmak gibi bir avantajınız var. Biz adeta iğne ile kazıyarak iş yapmaya çalışırdık’ diyen Çakır, bilginin de mutluluk gibi paylaşılarak daha da zenginleştiğini ve arttığını ifade etti.

Vefat ilanlarını işe dönüştürürdük

“Burada bulunan genç arkadaşlarım şunu iyi  bilsinler ki eskiye oranla çok ciddi bir avantajları var. Bizim bir arkadaşımız vardı. Bir şirketle iş yaptık o arkadaşımız sayesinde... O arkadaşımıza, ‘bu şirketi nereden buldun?’ dediğimizde; o şirketi gazetelerin VEFAT İLANLARI SAYFASINDA bulduğunu söylemişti. Vefat ilanında şirketin ismine rastlamış, araştıra araştıra o şirketin yetkililerine ulaşmış ve iş yapmıştı.

Traş olurken bir takvim gördüm ve uzun yılları aşacak bir iş bağladım

Benim de başımda o arkadaşımınkine benzer bir olay geçmişti. Bizim firma o zaman Fındıklı’da. Traş olmak için şirketten çıktım, berbere gittim. Traş olurken bir takvim gözüme ilişti. Yunanlı bir firma. Hemen telexini net ettim kafama, traştan sonra telexteki memur arkadaşımıza bu Yunanlı firmaya bizi tanıtan ve onlarla iş yapmayı istediğimizi anlatan bir yazı yazmasını söyledim. Ve inanmayacaksınız, çok uzun zamana dayalı o firma ile iş yaptık” dedi.

Panelistler tecrübelerini aktarırken 2020’yi de değerlendirdiler

Geçmiş dönem iş deneyimlerinden bahsederek söze başlayan panelin ilk konuşmacısı Zeynep Ayşe Öztürk, “2020’nin 2019 gibi olacağını öngörüyorum. İlk yarıda navlunlarda biraz daha geriye gidiş olacağını, ikinci yarıda ise durumun toparlanacağını düşünüyorum” dedi. Öztürk, navluna bakarak piyasanın genel durumu hakkında bilgi sahibi olunacağını ve büyük fotoğrafın navlunla görülebileceğini de sözlerine ekledi. İkinci konuşmacı Bahadır Tonguç da günümüz şartlarında neler yapılması gerektiğini ifade ederek, dünyayı tanımanın her zaman ciddi bir avantaj sağladığını belirtti. Tonguç, “Çok farklı ve pratik düşünmek gerekiyor. Bizim işimiz birçok sektörle eklemlenmiş ve birden fazla şeyi aynı anda düşünmeyi gerektiriyor” dedi.Tonguç, 2020’den sonra 2021 ve 2022’de işlerin hız kazanacağını ve dünyada büyüme yönlü bir göstere olacağını vurguladı. Üçüncü konuşmacı Cihan Özkal da dünyada yaşanan ‘korumacı ekonomik politikalar’ ile ilgili bilgilere vererek, ‘Artık, o eskinin liberal ticareti yok. Özellikle ABD-Çin arasındaki gerginlik dünyayı çok korumacı bir piyasaya yöneltti. Buna göre hareket etmek gerekiyor” dedi.  Son konuşmacı Uluç Seren Erenler de 2019’da dünyada yaşanan ekonomik göstergeleri değerlendirdi ve 2020’nin de temkinli bir seyre sahip olacağını öngördüklerini ifade etti. Erenler, “Dünyadaki gelişmeleri okumalı ve ona göre reflexler ileri sürmelisiniz. Dünyada yaşananlar bizim sektörümüzü birebir etkiliyor. Dünyadaki yazılımlardan tutun da verilerin korunması ve geliştirilmesine kadar birçok etmeni iç içe sıralamak,düşünmek ve uygulamak zorundasınız” ifadesini kullandı.

AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim