2010'da Memurlar Nekadar Zam Alacak?

'Grev resti' üzerine işçi maaşlarına yüzde 8,5'lik zam yapılırken, Maliye'den kamu çalışanlarına kötü haber geldi.

Maliye Bakanlığı, 2010 yılında memur maaşlarına en fazla yüzde 5,5 artış yapabileceklerini açıkladı. Toplu görüşmelerde hükümetle masaya oturacak Memur-Sen ise böyle bir teklife imza atmayacaklarını bildirdi.

Hükümet ile kamu işçileri arasındaki toplu sözleşmelerin anlaşmayla sonuçlanmasından sonra gözler, memur maaşlarına yapılacak artışa çevrildi. 2,5 milyonu aşkın memur, önümüzdeki ay başlayacak toplu görüşmeleri merakla beklemeye başladı. Ancak ekonomi yönetimi, gelecek yıl için maaş artışlarına 'kriz ayarı' çekmeyi düşünüyor. Bütçe gelirlerindeki düşüş sebebiyle sigara ve akaryakıt başta olmak üzere vergi oranlarında artışa giden Maliye, kamu çalışanlarının maaşlarına 2010 yılı için altı aylık dönemler halinde yüzde 2,5'erden toplam yüzde 5 zam planlıyor. Maliye kaynaklarından edinilen bilgilere göre, toplu görüşmelerde hükümet en fazla yüzde 5,5'e çıkacak. Eğer bu teklif gerçekleşirse en düşük devlet memuru maaşı yaklaşık 60 TL artacak. Aile ve çocuk yardımıyla birlikte en düşük memurun cebine 1.278 lira girecek.

Maliye bürokratları, toplu görüşmelerde memur sendika ve konfederasyonlarından gelecek herhangi bir ek ödeme teklifinin geri çevrileceğini açıkladı. Seyyanen zammın ekonominin iyi olduğu dönemlerde verildiğine dikkat çeken Maliye'den üst düzey bir yetkili, "Şimdi kriz dönemindeyiz. Bu durumda gelecek yıl için enflasyonun üzerinde bir fiyat artışına gitmemiz söz konusu değil. Yıl sonunda enflasyon geçen yıl memura verilen 2009 zammının altında çıkacak. Dolayısıyla aradaki fark da memurun cebine kalmış oldu." dedi. Türk-İş ile hükümet arasında gerginliğe yol açan toplu sözleşmeler, işçilerin grev resti çekmesi üzerine tatlıya bağlanmıştı. Buna göre yaklaşık 270 bin kamu işçisi 2009'un ilk altı ayı için yüzde 3, ikinci altı ay için de 5,5 olmak üzere toplam yüzde 8,5 maaş zammı aldı. Kamu işçisine 2010 yılında da eşit iki parça halinde toplam yüzde 5 zam verilecek.

Mmemur-sen: yüzde 5.5 luk zamma imza atmayız

Maliye'nin çalışmalarını sürdürdüğü ve yüzde 5,5'lik zammı öngören çalışmaya memurlardan tepki geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, böyle bir teklife imza atmalarının mümkün olmadığını belirterek, "Masaya bu rakamla gelmek, krizin oluşturduğu düşük enflasyondan medet ummak olur. Ek ödeme verilmeden böyle bir rakama karşı çıkarız. Bu teklifin kabul edilebilir bir tarafı yok." diye konuştu.

Memurların yüzde 35'i bin 200 ile bin 400 TL arasında maaş alıyor

Her 100 devlet memurunun yüzde 35,4'ü bin 200 lira ile bin 400 lira, yüzde 27,7'si ise bin 400 lira ile bin 750 lira arasında maaş alıyor. Bilinenin aksine memurların 163 bin 452'si İstanbul'da, 155 bin 92'si ise Ankara'da görev yapıyor. Türkiye'de genel bütçeli kurumlarda 1 milyon 439 bin 995 memur hizmet veriyor. Ocak-haziran dönemi maaşlarından yapılan derlemeye göre maaşı iki bin lira ile 2 bin 500 lira arasında olan memurların sayısı 26 bin 530. 2 bin 500 lira ile 3 bin lira arasında olanların sayısı ise 5 bin 707. Genel bütçeli kuruluşlarda 7 bin 18 memurun cebine ise aylık 4 bin liranın üzerinde maaş giriyor.

Editör: TE Bilişim