2009'da Daralma Hızlanacak

Ekonomistler, 2009 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla daralma beklentilerini aşağı yönlü revize ederken, Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı dahil tüm ekonomik göstergeler 2009'da daralmanın hızlanacağına işaret ediyor Hükümetin 2009 için GSYH öngörüsü yüzde 4 büyüme yönünde iken ekonomistler 2009'da daralmanın yüzde 2'ye ulaşabileceğini bekliyorlar.

Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranları tarihin en düşük seviyelerinde seyrederken Merkez Bankası son 4 toplantısında "İktisadi faaliyetteki yavaşlama"ya vurgu yaparak toplam 525 baz puan indirim gerçekleştirdi.

Dünya ekonomilerinin neredeyse tamamında büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyonların yaşandığını vurgulayan JP Morgan Başkonomisti Yarkın Cebeci ise "Son gelen Kasım, Aralık ve Ocak ayı verileri Türkiye ve dünya ekonomilerindeki resesyonun beklenenden de daha derin olacağını gösteriyor. TCMB açıklamasında da büyüme görünümüyle ilgili endişelerin devam ettiğini görüyoruz. Bununla birlikte TCMB global ekonomideki problemlerin sürdüğünün altını çiziyor ve bu nedenlerle Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın zaman alacağını belirtiyor. Yüzde 0.8 daralma olan 2009 yılı büyüme beklentimizi yüzde 2 daralma olarak, 2009 sonu enflasyon beklentimizi ise yüzde 6.7'den yüzde 6'ya revize ediyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim