19 Mayıs Coşkuyla Kutlanıyor

Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene, Gül'ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, kuvvet komutanları, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay Başsavcısı Yılmaz Çimen, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Törene katılanlar Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün mozolesine kırmızı ve beyaz karanfillerle süslü, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazan çelengi bıraktı. Devlet erkanı daha sonra saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk Vatanın bağımsızlığını sağlamak amacıyla Samsun'a çıkışınızın 90. yıl dönümünde gösterdiğiniz hedeflere emin adımlarla ilerlemenin gururunu hep birlikte yaşıyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Büyük fedakarlıklarla kurulan, büyük emeklerle bu seviyeye ulaşan Cumhuriyetimiz emin ellerdedir. Türk gençliği kendisine emanet ettiğiniz Cumhuriyetimizi her alanda daha da güçlendirmeye kararlıdır. Bu kararlılık nesilden nesile aktarılacak, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır. Bizler millet olarak eminiz ki genç nesiller geçmişten devraldığı sorumluluğun bilinciyle çalışacak, ülkemizi uygarlık yarışında yeni ufuklara taşıyacaktır. Türk gençliği bunun bir bayrak yarışı olduğunun idraki içindedir. Geleceğimizin teminatı gençlerimize armağanınız olan milli bayramımızda sizi saygıyla, minnetle, şükranla, anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

Sinop

Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Sinop'ta şehir stadyumunda düzenlenen törenlerle kutlandı. Kutlamalara, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Hükümet konağı önünde bulunan anıta sabah saatlerinde çelenk konulmasıyla başlayan kutlamalar, Şehir Stadyumu'nda Vali M.Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Akış ve Belediye Başkanı Baki Ergül'ün halkı selamlamasıyla sürdü. Daha sonra, Sinoplu öğrencilerin hazırlamış olduğu 19 Mayıs gösterileri sunuldu. Sinop Şehir Stadyumu'ndaki törenlere vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Kulu'da şiir dinletisi

Konya'nın Kulu ilçesinde, 19 Mayıs Atatürk'a Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde şiir dinletisi düzenlendi.

Kulu Lisesi'nin hazırlayıp sunduğu şiir dinletisi okul konferans salonunda gerçekleştirildi. Şiir dinletisine Kaymakam Erkaya Yırık, Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçer, İlçe Emniyet Müdürü Murteza Ulutaş, İlçe Milli Eğitim Müdür Servet Altuntaş ve çok sayıda davetli ile öğrenci ailesi katıldı. Dinletide öğrenciler tarafından şiirler ve halk müziği okundu. Okul Müdürü Bülent Gözen ise yaptığı konuşmanın ardından merhum Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun "Üşüyorum" isimli şiirini okudu.

Miniklerden halk oyunu ve kolbastılı kutlama

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ülke genelinde olduğu gibi Adıyaman'da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kutlamalar kapsamında Atatürk Stadyumunda çok sayıda okul, öğrenci ve vatandaşların katılımı ile tören düzenlendi. Atatürk stadyumundaki programa katılamayan bazı ilköğretim okulları, okul bahçesinde program düzenledi.

Halk oyunları gösterileriyle izleyenleri hareketlendiren öğrenciler, kolbastı oyunu ile coşturdu. Minik öğrencilerin gösterileri katılımcılar tarafından büyük ilgiyle izlendi. Çocuklarını sahnede görebilmenin mutluluğunu yaşayan veliler, çocuklarına alkışlarla destek verdiler.

Düzce'de gençlik ve spor bayramı kutlamaları

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Düzce'de de coşkuyla kutlandı.
Tören, Düzce şehir merkezinde bulunan Anıtpark'ta Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Anıtpark'taki tören sona erdi. Düzce Belediyesi 18 Temmuz Stadı'nda devam eden tören ise Düzce Valisi Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Sabahattin Toprak ve Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın törene katılan öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. 19 Mayıs Atatürk'ü anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Sabahattin Toprak ve Belediye Başkanı İsmail Bayram tarafından madalya ve hediyeleri verildi. Öğrenci gruplarının gösterileri vatandaşların büyük beğenisini topladı.

Adana

Adana'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Kutlamalar kapsamında Atatürk Parkı'nda yapılan çelenk törenine Adana Valisi İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Lapanta, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Reşit Özcan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Yaşar Yurdabak, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Adana Emniyet Müdürü Arif Akkale, ilçe kaymakamları, gaziler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar.

Vali Atış, Korgeneral Bek, Başkan Durak, törene katılan protokol mensupları ve öğrencilerle tokalaşarak bayramlarını kutladılar.

Daha sonra çelenk koyma töreni sonrası Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tören sırasında, Atatürk Bulvarı ve Atatürk Parkı'nda bulunan vatandaşlar da saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okudular.

Anıt önündeki tören sonrası Başkan Durak ve diğer protokol mensupları, park içindeki bir çay ocağında bir araya gelerek sohbet etti.

Tören sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Vali Atış, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutladığını, herkese güzel bayramlar geçirme temennisinde bulundu.

Adana'daki 19 Mayıs kutlamaları sıcak hava nedeniyle akşam 19.00'da 5 Ocak Stadyumu'nda gerçekleştirilecek.

Bursa'da nefes kesen 19 Mayıs kutlamaları


Bursa'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen törenlere katılan Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü öğrencilerinin gösterileri nefesleri kesti.

Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayıp, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden kutlamalar, Atatürk Stadyumu'nda yapılan gösterilerle coşku içinde devam etti. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt'un halkı selamlamasıyla start alan gösteriler, Bursalılar tarafından ilgiyle izlendi.

Milli Eğitim İl Müdürü Atilla Gülsar'ın, günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından ise Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata'ya Cevabı okundu. Tören geçişi ile devam eden kutlamalarda en renkli görüntüler Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinin gösterileri sırasında yaşandı. Işıklar Askeri Lisesi öğrencileri ile Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin birbirinden ilginç gösterileri ayakta alkışlandı.

Işıklar Askeri Hava Lisesi Jimnastik Grubu'nun gösterileri büyük alkış alırken, Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Bölümü öğrencilerinin yaptığı şovlar nefes kesti. Kutlamalarda Kız Gösteri
Topluluğu'nun yaptığı dans ve gösteriler beğeni topladı. Diğer okul öğrencilerinin gösterilerinin yanı sıra, halk oyunları ekiplerinin şovları da dikkat çekti.

Törenler öğrencilerin toplu gösterileriyle sona erdi. Tören sonunda Vali Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt emeği geçenleri tebrik etti.

Hava sıcaklığının yüksek olması dolayısıyla kutlamalara katılan bazı öğrenciler fenalaştı.

19 Mayıs Bolu'da coşkuyla kutlandı

Bolu'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı, Atatürk Stadyumu'nda gösterilerle devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Albay Şevket Tekin ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, halkın bayramını kutladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı, şiirler okundu, öğrenci grupları yürüyüş yaptı. Resmi geçitler sırasında Doğu'da terör örgütü PKK ile amansız bir mücadele veren Bolu 2'nci Komando Tugayı askerleri öğrenci ve vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Kutlamalar esnasında sıcaktan bunalan bazı vatandaşlar gazete ve şemsiyelerle güneşten korunmaya çalıştı. Resmi geçit töreninin ardından saha içinde öğrenciler tarafından yapılan gösteriler büyük ilgi gördü. Rengarenk gösterilerle öğrencilerin sunumu izleyicilerden tam not aldı. Öğrencilerin fon gösterileri ile renklenen tribünler izleyenleri büyüledi.

19 Mayıs İdil'de coşku ile kutlandı

Şırnak'ın İdil ilçesinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Hükümet Konağı'nın önündeki Atatürk büstüne çelenk konulması ile başlayan kutlamalara saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Şehir Stadyumu'nda devam edildi. Kutlamalara İdil Kaymakamı Fatih Sevinç, Belediye Başkanı Resul Sadak, Garnizon Komutanı Gökhan Ağaça, Emniyet Müdürü Adnan Başar, Milli Eğitim Müdürü M.Emin Bozkuş daire amirleri ve memurların yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü M. Emin Bozkuş'un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından,
öğrenciler şiir ve kompozisyon okudu. İdil Lisesi folklor ekibinin yöresel oyunları ve çeşitli okullardan öğrencilerin toplu gösterileriyle süren kutlamalar, halk koşusu, kros, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli armağanların verilmesi ve okulların tören geçişi ile sona erdi.

19 Mayıs, Gaziantep'te coşku ile kutlandı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Gaziantep'te coşkuyla kutlandı. Gösterilerde sıcaktan bunalan bazı öğrenciler baygınlık geçirdi.

Demokrasi Meydanı'ndaki Atatürk büstüne çelenklerin konulması ile başlayan tören, Kamil Ocak Stadı'nda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şendoğan Karakuş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, halkın bayramını kutladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar ve şiirlerin okunması sırasında güneşten bunalan öğrenciler baygınlık geçirdi. Su ile serinlemeye çalışan öğrenciler ambulansa alınarak sağlık kontrolünden geçirildi.

Resmi geçit töreninin ardından saha içinde yapılan gösteriler ise büyük ilgi gördü. Renga renk gösterilerle öğrencilerin sunumu izleyicilerden tam not aldı. Öğrencilerin fon gösterileri ile renklenen tribünler izleyenleri büyüledi.

Aydın'da 19 mayıs kutlamaları

Aydın'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk anıtına çelenk sunumu ve ardından Adnan Menderes Stadyumu'ndaki gösterilerle kutlandı. Sabah saatlerinde Aydın Atatürk Meydanı'nda toplanan protokol üyeleri Atatürk çelenk sundu.

Çelenk sunumuna Aydın Vali Vekili Celal Ulusoy, Aydın Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faik Canbolat, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Böle İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, Emniyet Müdürü Mehmet Kamil Çolak ve protokol üyeleri katıldı. Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından kutlamalara Aydın Adnan Menderes Stadyumunda devam edildi.

Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar konuşmasında Atatürk'ün ülkenin bağımsızlık ve özgürlüğü için Samsun'a çıkışından söz ederek, kutlama etkinlikleri kapsamında hazırlanan gösterilerde görev alan herkesi kutladı. Yapılan konuşmaların ardından değişik okulların öğrencileri tarafından hazırlanan saha içi ve flama gösterileri ilgiyle izlendi.

Editör: TE Bilişim